Hlavní obsah

Hirvonen nakonec odjížděl z Argentiny spokojený, Loebovi chce zatopit

PRAHA

Trápil se. Nakonec ale opouštěl Jižní Ameriku s úsměvem na rtech. Pilot továrního týmu Ford Mikko Hirvonen při Argentinské rallye nestíhal tempo Sébastienů Loeba a Ogiera a Pettera Solberga s vozy Citroën, ani svého týmového kolegy Jari-Mattiho Latvaly. Jenže zatímco soupeři se nevyvarovali chyb, případně inkasovali tresty, finský jezdec bravurně zvládl všechny nástrahy tratě a nakonec skončil druhý se ztrátou pouhých 2,7 sekundy na vítězného Loeba.

Foto: Nicolas Aguilera, ČTK/AP

Fin Mikko Hirvonen s vozem Ford na trati Argentinské rallye.

Článek

„Myslím, že za to druhé místo musím být opravdu šťastný. Mé tempo bylo hrozné, především na všech asfaltových úsecích. Nevím, kde konkrétně byla chyba. Možná jsem tlačil až příliš na pilu, létal s autem ze strany na stranu. Docela mě štve, že jsem znovu podlehl Sébastienovi o tak malý kousek,“ přemítal Hirvonen po skončení šestého podniku letošního mistrovství světa. „Je to efekt sněhové koule. Čím víc se snažíte, tím víc času ztrácíte,“ přitakal navigátor Jarmo Lehtinen.

Loeb po třech vítězstvích v sezóně vede šampionát, který se v polovině června přehoupne do své druhé poloviny, pozici ale pevnou nijak nemá. Hirvonen totiž ztrácí pouhých 13 bodů, přestože letos triumfoval jen na úvod sezóny v zasněženém Švédsku. „To je dobré. Jsme ve hře o titul a neztrácíme mnoho. Zbytek sezóny ale nemůže jít dosavadním směrem, to by Sébastienovi spadl osmý titul do klína. Musím se pokusit také něco vyhrát a hlavně jezdit před ním. To je jediná šance,“ prohlásil Hirvonen.

Loeb se smiřoval s porážkou 

Francouzský jezdec proti tomu přiznal, že se už s vedením v šampionátu loučil. V Argentině totiž inkasoval hned v první etapě minutovou penalizaci za včasný příjezd do časové kontroly a do druhého dne startoval až z pátého místa. V neděli ráno už byl třetí a v poslední erzetě vystřídal v čele krajana Ogiera, který se během celé třetí etapy vyrovnával s následky karambolu, při němž otočil auto přes střechu, a nakonec se propadl až na třetí příčku.

„To vítězství se poměrně hodilo, protože to vypadalo, že oba největší rivalové dojedou před námi. Nakonec jsme ale získali víc bodů než Mikko se Sébastienem a přestože rozdíly nejsou nijak veliké, můžeme být spokojení,“ poznamenal Loeb před odjezdem z Argentiny.

Mistrovství světa v rallye pokračuje ve dnech 16. – 19. června pod řeckou Akropolí, kde se soutěžácká elita sejde po jednoleté odmlce.

Reklama

Související témata: