Hlavní obsah

Šampión Kopecký trénuje s kombinézou v sauně

ZLÍN

Šílené vedro spalovalo závodníky i fanoušky při víkendové Barum rallye. V rozžhavených kokpitech rychlých strojů šplhala teplota až k sedmdesáti stupňům Celsia, diváci se v sobotu pekli při teplotách dosahujících 33 stupňů Celsia, v neděli bylo o malinko „chladněji“, ale spalující žár neustal.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Vítězná posádka řidič Jan Kopecký (vpravo) a navigátor Petr Starý.

Článek

„Za vedro jsem byl raději než déšť, ale tohle už bylo vážně trochu moc,“ culil se v cíli Jan Kopecký, vítěz soutěže. „Litoval jsem diváky, kteří čekali u rychlostních zkoušek třeba dvě hodiny a nemohli před paprsky slunce uniknout,“ říkal pilot Fabie S2000.

O zatížení na vlastní organismus ani nepípnul. „Byl jsem připravený,“ prohodil lakonicky. Tajemství tréninku na závody ve vysokých teplotách odkryl společně s týmovým doktorem a trenérem Jaromírem Jiříkem: „Kluci absolvují pravidelně přípravu v sauně.“ Vtip? Nikoliv!

„Při soustředění kluci ve spodním nehořlavém prádle a kombinéze nastoupí na hodinu do devadesátistupňové sauny, kde absolvujeme v sériích posilovací cviky,“ líčili Jiřík s Kopeckým. „Během týdenního kempu denně. A pokud dochází k přehřátí, mohou si ochladit jen hlavu, protože z rozpáleného auta také nelze hupnout do bazénu,“ doplnil lékař Škody.

Dril v sauně už je rutinou. „Ale poprvé si kluci mysleli, že vtipkuju. Juhu Hänninena jsem dokonce jednou tahal ze sauny ven, protože nevydržel. Ale pokrok je obrovský. Kluci jsou schopní jet třeba i v řeckých vedrech maximálně koncentrovaně,“ vyprávěl Jiřík.

Kopeckému dávala drsná příprava sílu. Nachystány měl i tak tři kombinézy, aby se nemusel „koupat“ ve vlastním potu. „Ale měnil jsem jen spodní prádlo,“ přiznal pilot. Je odpůrcem overalu napuštěného mentolem. „O příjemné ochlazení jde jen při kratších erzetách.“

Reklama

Související témata: