Hlavní obsah

Solberg miluje manželku a Subaru

PRAHA

Až do poslední chvíle se letos rozhodovalo o novém mistru světa v rallye, aby nakonec titul získal 29letý Nor Peter Solberg s vozem Subaru Impreza WRC. Přitom před sezónou o Solbergovi experti mluvili s uznáním, ale nového šampióna v bitvě s renomovanými jezdci francouzských značek peugeot a citroën v něm nehledali.

Článek

"Titul pro mne byl velkým snem a obrovskou výzvou. Získat ho je krásné, vzrušující i nesmírně těžké. Jsem unavený, ale stálo za to bojovat a nevzdat bitvu se soupeři. Přálo mi i štěstí, tomu se ale musí jet naproti. Velký dík patří týmu i spolujezdci Philu Millsovi. Mám kolem sebe báječné lidi, proto vyhrávám," říkal překotně pár hodin po triumfu na Britské rallye.

Solberg překročil padesátku startů v soutěžích mistrovství světa, ale do letošního roku vyhrál jedinou. V této sezóně však slavil úspěch na Kypru, v Austrálii, na Korsice a o víkendu v Británii.

Subaru vydrží

"Naučil jsem se vyhrávat. Subaru není možná tak rychlé jako citroëny a peugeoty, ale vydrží a je důležité umět využít jeho potenciál. Pro mne bylo klíčové srovnat si v hlavě to, co potřebuji k tomu, abych pravidelně bodoval," tvrdí blonďatý Nor s tím, že nové Subaru pro příští sezónu bude ještě lepší.

Tuší však, že při obhajobě titulu bude pod větším tlakem. "Letos jsem byl jedním z těch, kteří měli favoritům ztěžovat pozici. Nakonec jsem vyhrál, ale jsem dost silný, abych všechno ustál a podával opět co nejlepší výkony," slibuje.

Solberg netají, že fandil legendárnímu krajanovi Hauglandovi, který proslavil i škodovky. Začínal s autokrosem, jezdil závody do vrchu, až účast v rallye je ale splněným snem. Rodák ze Spydebergu začínal se soutěžemi roku 1996 s vozem Toyota Celica, s ní jel před pěti lety poprvé i soutěž MS.

Blázen do filmu

Po odchodu japonské značky ze seriálu měl chvíli obavy, zda zůstane v elitní jezdecké společnosti. Nakonec jej angažoval tovární tým Ford, v němž vydržel dva roky, aby pak přešel k Subaru a byl u toho, když Angličan Burns získal pro tuto značku v roce 2001 světový titul.

Po přestupu šampióna k Peugeotu se v soukromí velice tichý Solberg stal jedničkou týmu a letos důvěru zúročil v mistrovskou korunovaci. Mezitím se oženil s Pernillou Walfridsonovou, před pár měsíci se jim narodil syn Oliver.

"Nejsme spolu tak často, jak bychom si přáli být. O to víc se snažím společné chvíle užít, miluji Pernillu i Olivera a oni tolerují mou lásku k Subaru. Učarovala mi i Amerika, především Los Angeles a Hollywood. Po filmové slávě netoužím, mám však filmy velmi rád. Chodím na novinky a mám bohatou videotéku. K mým hobby patří také squash a diskotéky, i když jsem už trochu odrostlejší," dodává s úsměvem.

Reklama

Související témata: