Hlavní obsah

V Monte Carlu zuří boj o druhé místo, v čele jede suverénní Loeb

PRAHA

Francouzský závodník Sébastien Loeb dál vládne 80. ročníku Rallye Monte Carlo. Ve čtvrteční druhé etapě osminásobný mistr světa vyhrál na pěti ze šesti měřených úseků a navýšil své vedení na půldruhé minuty. Velkou bitvu o druhou příčku předvádějí Dani Sordo s vozem Mini a Petter Solberg s Fordem, kteří si během druhého dějství několikrát prohodili pořadí a na konci dne je dělí jen necelé čtyři sekundy.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Sébastien Loeb s vozem citroën na trati 80. ročníku Rallye Monte Carlo.

Článek

Loeb z šesti čtvrtečních erzet nevyhrál jen první odpolední vložku, na níž byl o dvě desetiny sekundy pomalejší než Sordo. „Dnes se nám poměrně dařilo, nesetkali jsme se s žádným výraznějším problémem. Zítra uděláme všechno pro to, abychom naše vedení ještě navýšili,“ neskrýval spokojenost francouzský pilot.

Solberg hned v úvodu druhé etapy vystrnadil Sorda z druhého místa, Španěl mu ale úder vzápětí vrátil. Pak se opět usadil na stříbrném stupínku norský veterán, v poslední erzetě dne se ale probil za Loeba opět španělský jezdec. „Na mezičasech by to mohlo být lepší, ale být druhý na Monte Carlu je skvělé,“ poznamenal Sordo. „Fantastické! I přes záludné podmínky si ten souboj moc užívám. Sice jsme přišli o druhou příčku, ale do cíle je ještě daleko,“ doplnil Solberg.

Čtvrtou příčku během dne opustil bývalý Loebův týmový kolega Sébastien Ogier, který v úvodním podniku nové sezóny MS startuje s vozem Škoda Fabia S2000 v barvách týmu Volkswagen.  Po pěti vložkách byl francouzský jezdec šestý za Mikko Hirvonenem a Jevgenijem Novikovem (oba Ford), pět kilometrů před cílem poslední erzety ale havaroval a z pořadí vypadl. Navigátor Julien Ingrassia při nehodě utrpěl lehké zranění paže.

Vypadnutí Ogiera pomohlo Martinu Prokopovi, který si tak při své premiéře s fordem nejvyšší specifikace polepšil na 12. místo. „Musíme se ještě hodně učit. Jde to, ale děláme jen malé krůčky,“ podotkl jihlavský soutěžák po druhé etapě.

V pátek na posádky čekají jen tři erzety v celkové délce 77,3 km.

Rallye Monte Carlo – po 2. etapě
1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën DS3 WRC)2:45:56,9 hod.
2. Sordo, Del Barrio (Šp./Mini John Cooper Works WRC)+1:37,2
3. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Ford Fiesta RS WRC)+1:40,9
4. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citroën DS3 WRC)+3:40,4
5. Novikov, Giraudet (Rus., Fr./Ford Fiesta RS WRC)+3:51,5
6. Delecour, Savignoni (Fr./Ford Fiesta RS WRC)+5:19,9
7. Campana, De Castelli (Fr./Mini John Cooper Works WRC)+6:49,6
8. Tanak, Sikk (Est./Ford Fiesta RS WRC)+7:00,6
9. P-G Andersson, Axelsson (Švéd./Proton Satria S2000)+10:08,9
10. Abbring, Vanneste (Niz., Belg./Škoda Fabia S2000)+10:31,4
...
12. Prokop, Hrůza (ČR/ Ford Fiesta RS WRC)+12:49,0

Reklama

Související témata: