Hlavní obsah

Bratrům Vojtěchovým se na Šumavě příliš nedařilo

PRAHA

V nových barvách svých peugeotů a s novým jménem týmu se na víkendové Rallye Šumava představili bratři Vojtěchové. Bratrská dvojice impulzivně a pro mnohé překvapivě změnila stáj před začátkem sezóny, po úspěšném vstupu do domácího šampionátu v rallyesprintu se jí však v okolí Klatov už tolik nedařilo - Tomáš dojel na 10. místě, Štěpán cíl neviděl.

Foto: eWRC.cz/Petr Lusk

Tomáš Vojtěch s Peugeotem 206 WRC při 39. ročníku Rallye Šumava.

Článek

Třicetiletý Tomáš si při úvodním rallyesprintu na Vysočině dojel pro druhé místo hned za úřadujícím mistrem Česka i Slovenska v rallye Václavem Pechem, o čtyři roky mladší Tomáš, který loni ve sprintu triumfoval, se rval dlouho o prvenství, defekt jej však odsoudil ke konečnému čtvrtému místu.

Na Šumavě se proto oba chtěli umístit co nejlépe, dobře si ale uvědomovali, že podmínky klatovské soutěže se často mění. "Šumava je velmi specifický závod. První velký v sezóně, rozmarné počasí. Obecně platí, že kdo dojede bez větších problémů, umístí se hodně vepředu," předesílal Štěpán, aniž by tušil, že na jeho slova téměř stoprocentně dojde. S potížemi se během soutěže totiž setkali skoro všichni favorité a z vítězství se nakonec radoval Martin Prokop se Škodou Octavia.

Spolupráce přešla z otce na syna

Před odjezdem na Šumavu dostaly jejich soutěžní speciály stáje OMV Rally Team nový kabát. "Nový vzhled je dravý a závodní," říkal před startem druhého podniku českého mistrovství. "Líbí se nejen nám, ale dostali jsme pozitivní zprávy i od našich příznivců," doplnil bratra Tomáš.

Nového designu se ujal Roman Světlý, jehož otec Josef ve stejné roli spolupracoval s otcem bratrů Vojtěchových Zdeněk. "To ale ještě byla všechno ruční práce a na autech byly nálepky. Spolupráce s Romanem je nicméně skvělá. Zná naše požadavky a vždy se snaží jim dostát," přiblížil Štěpán aktivní přístup bratrské dvojice.

"Na počátku je společná diskuse, Roman pak předloží několik návrhů, z kterých si vybíráme.  Poslední slovo je na nás," popsal Tomáš, jak se rodil nový vzhled.

Neobvyklé spojení sourozenecké dvojice v jednom týmu berou jako výhodu, navzájem si pomáhají. "Známe se velmi dobře a oba máme podobný jezdecký styl. Konzultujeme spolu, ale při vlastním závodě je už málo času, každý jede za sebe," tvrdí Štěpán. "Pokud to jde, konzultujeme spolu situaci, jak je nastavené auto, gumy, předáváme si informace," dodává Tomáš.

Reklama

Související témata: