Hlavní obsah

Rallyeové MS se vrací na šotolinu

ANTALYA

Třetí ze série šotolinových rallye čeká v druhé polovině týdne na účastníky mistrovství světa v automobilových soutěžích. Šampionát pokračuje sedmým dílem v Turecku, kde se přední světoví piloti představí teprve podruhé. Rallye se startem v turistickém letovisku Antalya a centrem v nedalekém Kemeru byla do kalendáře zařazena teprve před rokem.

Foto: Citroën

Sebastien Loeb s citroenem.

Článek

Loňský ročník turecké soutěže vyhrál zkušený Španěl Carlos Sainz, který se zároveň postaral o premiérové prvenství xsary WRC v mistrovství světa. Dvaačtyřicetiletý matador patří mezi favority i letos.

"Vzhledem k tomu, že zde není povoleno testování, stojí v Turecku prakticky všechny týmy na stejné startovní čáře," uvedl Sainz, podle nějž je ale šotolinová trať v Turecku stejně zrádná jako v Řecku a na Kypru. "Nesmíte dělat chyby a musíte mít rychlé a spolehlivé auto," nastínil dvojnásobný světový šampión.

Zlomí Loeb tureckou smůlu?

V roli vedoucího jezdce mistrovství se na start postaví jeho týmový kolega Sébastien Loeb z Francie, jenž jako jeden z mála už startoval v Turecku dvakrát - v roce 2002 v rámci kontinentálního mistrovství a před rokem v MS. Ani v jednom případě však v soutěži moc dlouho nevydržel. Loni jej vyřadil kuriózní důvod: na přejezdu ke čtvrté erzetě zabloudil a následně mu došel benzin.

Na startu samozřejmě bude i úřadující šampión Petter Solberg z Norska, jenž na začátku června triumfoval v Řecku a i nyní bude chtít potvrdit, že náročné podmínky jeho subaru svědčí.

"Momentálně už jsem plně koncentrovaný na Turecko. Člověk totiž nesmí usnout na vavřínech a musí se soustředit na budoucnost," podotkl Solberg, jenž však na své minulé vystoupení na jihovýchodě Evropy nevzpomíná moc rád. Musel totiž odstoupit už v první etapě.

Začíná se ve čtvrtek

Turecká soutěž začne ve čtvrtek v podvečer diváckou 2,5 km dlouhou supererzetou, zbývajících šestnáct měřených úseků čeká na posádky v následujících třech dnech.

Mezi účastníky však není žádný český zástupce. Jezdci mladoboleslavského Škoda Motorsport týmu budou startovat až na srpnové Finské rallye, světová budoucnost Romana Kresty je momentálně nejasná.

Jméno vítěze bude známo v neděli krátce po poledni.

Pořadí MS (po šesti z 16 závodů)
1. Loeb (Fr./Citroën)43 bodů
2. P. Solberg (Nor./Subaru)38
3. Märtin (Est./Ford)34
4. Grönholm (Fin./Peugeot)24
5. Duval (Bel./Ford)19
6. Sainz (Šp./Citroën)19
Pohár konstruktérů
1. Citroën65
2. Ford60
3. Subaru50
4. Peugeot39
5. Mitsubishi9

Reklama

Související témata: