Hlavní obsah

Favorizovaný Kopecký suverénně ovládl Valašskou rallye

Hlavní favorit Jan Kopecký suverénně ovládl Valašskou rallye, druhý závod mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích. Tovární jezdec Škody porazil druhého Romana Krestu o 43 sekund, třetí skončil s odstupem další půlminuty Václav Pech.

Foto: Škoda Motorsport

Jan Kopecký s vozem Škoda Fabia S2000

Článek

Kopecký, jenž vyhrál i lednovou Jänner rallye, a je tak v čele šampionátu s maximálním počtem sta bodů, kraloval "Valašce" od úvodní páteční rychlostní zkoušky. Nejrychlejší čas nakonec zajel v devíti z jedenácti odjetých testů, jen dvakrát jej těsně porazil úřadující domácí šampion Kresta.

"Na všech letošních soutěžích jsme zvítězili, tak můžeme být maximálně spokojení," uvedl Kopecký, jenž vedle dvou závodů českého šampionátu ovládl minulý týden i soutěž na Kanárských ostrovech zařazené do seriálu IRC. "Kéž by to tak bylo i do budoucna. Je ale jasné, že to nemůže trvat věčně. Musíme se připravit, že další závod se nemusí povést tak jako tento," řekl realisticky.

Skutečnost, že nevyhrál všechny rychlostní zkoušky, jej netrápila. "To nebyl cíl. Chtěli jsme vyhrát a zbytečně neriskovat. Bystřička (název rychlostní zkoušky) byla náročná, proto jsem jel opatrně," dodal Kopecký, který bude na začátku dubna startovat v Irsku v dalším závodě interkontinentálního šampionátu.

Podle očekávání si Kopecký "jel vlastní závod". Kresta a Pech, kteří byli jeho hlavními soupeři, se prakticky soustředili jen sami na sebe, mladoboleslavskému továrnímu jezdci nebyli schopni konkurovat.

"Já jsem naprosto spokojený. Odvedl jsme maximum stejně jako tým. Všechno klaplo. Nebylo jednoduché vše připravit a já jsem rád, že to vyšlo takhle a nic se nestalo," uvedl Kresta, jenž předešlou Jänner rallye vynechal.

"Honza (Kopecký) nasadil pekelné tempo a my jsme ho nechytli, Postupně jsem zrychloval. Pátek nebyl optimální, ale dnes to už bylo dobré," pokračoval Kresta, jenž se soustředil hlavně na souboj s Pechem. "Venca tlačil a bylo potřeba si vybudovat nějaký náskok. Proto jsme museli zrychlit. Na začátku se projevilo, že jsem nějaký čas neseděl v autě, ale nebylo to zásadní," dodal Kresta.

Pech startoval podruhé v sezoně se speciálem Mini, který má "jen" motor o obsahu 1600 ccm. Ostatní ve špičce závodí se silnějším vozem kategorie S2000. I proto byl také s třetím místem spokojený. "I proto jsme se trochu báli konkurence. Dopadlo to ale velice dobře, zajel jsem se ctí a nebyl to debakl. Navíc vím, že pořád nejedu na sto procent. O kolik se mi podaří zrychlit, to ale nevím," dodal Pech, jenž je v průběžném pořadí MMČR druhý.

Český rallyeový šampionát pokračuje třetí soutěží 20. a 21. dubna, kdy se uskuteční Rallye Šumava.

Bonver Valašská rallye, druhý závod Mediasport mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích:
1. Kopecký, Dresler (Škoda Fabia S2000)1:12:50,1
2. Kresta, Gross (Škoda Fabia S2000)-43,9
3. Pech, Uhel (Mini John Cooper Works S2000)-1:16,7
4. Tarabus, Trunkát (Škoda Fabia S2000)-1:52,6
5. Valoušek, L. Kostka (Peugeot 207 S2000)-2:10,0
6. Orsák, Šmeidler (Mitsubishi Lancer Evo IX)-3:42,9
7. Běhálek, Černohorský (Subaru Impreza STI)-4:10,7
8. M. Semerád, Ceplecha (Mitsubishi Lancer Evo IX)-4:21,9.

Reklama