Hlavní obsah

Při Rallye Český Krumlov zemřel navigátor Aleš Zimolka

Český Krumlov
Aktualizováno

Při sobotní Rallye Český Krumlov zemřel navigátor Aleš Zimolka. Spolujezdec pilota Petra Pelecha podlehl v českobudějovické nemocnici následkům zranění po havárii ve dvanácté ze čtrnácti rychlostních zkoušek. Oznámili to pořadatelé na webu soutěže.

Foto: Sport.cz

Posádka Petr Pelech, Aleš Zimolka

Článek
Fotogalerie

K nehodě vozu Honda Civic Type-R došlo po poledni v osadě Cetviny, kde devětatřicetiletý Pelech pravděpodobně nezvládl řízení a narazil do kostela. Zimolka byl převezen letecky do nemocnice v Českých Budějovicích, kde vyšetření prokázalo vnitřní zranění. Ani operace pacientův život nezachránila a ve večerních hodinách na anesteziologicko-resuscitačním oddělení zemřel.

"Po několika hodinách svůj boj o život bohužel prohrál," uvedl na webu Rallye Český Krumlov ředitel soutěže Jindřich Kunc. V dubnu bylo Zimolkovi 49 let, v automobilových soutěžích debutoval v roce 2006.

V nemocnici také řidič Pelech

V českobudějovické nemocnici je s blíže nespecifikovaným poraněním také řidič.

Nemocnice v sobotu večer informovala o úmrtí účastníka rallye jihočeskou policii, která podle své mluvčí Štěpánky Uhlířové zjišťuje všechny okolnosti události.

Zimolka se věnoval hudbě, byl bubeníkem v rockové kapele Empire.

V domácím šampionátu jde o druhou havárii se smrtelnými následky za posledních třináct měsíců. Vloni v dubnu zahynul při Rallye Šumava pilot Jiří Skoupil. Soutěž tehdy byla zrušena.

Případy úmrtí českých automobilových závodníků při rallye za posledních deset let:
13. července 2002 - Během sprintrallye Agropa v Pačejově na Klatovsku zemřel po nárazu vozu do stromu spolujezdec jedné z posádek Martin Huml.
20. září 2003 - Při Rallye Světlá na Havlíčkobrodsku zemřeli oba členové posádky Ferdinand Křehlík a Eva Návojská, kteří nepřežili náraz do stromu ve vysoké rychlosti.
16. dubna 2005 - Při Rallye Pelhřimov zemřel jezdec Tomáš Vojtěch, který ztratil vědomí ve čtvrté rychlostní zkoušce a k životu ho nepřivedla ani rychlá lékařská pomoc. Příčinou jeho úmrtí bylo selhání srdce.
27. října 2006 - Při první rychlostní zkoušce regionální automobilové soutěže Rallye Střela na Plzeňsku narazil jezdec Martin Vodehnal bokem vozu do betonového sloupku a soklu předzahrádky u jednoho z domů a nehodu nepřežil.
25. srpna 2007 - Spolujezdec Luděk Kocman zemřel po převozu do nemocnice poté, co v třetí rychlostní zkoušce zlínské Barum rallye jeho vůz vyjel ve vysoké rychlosti ze silnice a bokem narazil do stromu.
21. června 2008 - V průběhu 13. rychlostní zkoušky na Horácké rallye Třebíč zahynuli oba členové posádky Miroslav Levora a Pavla Třebínová, jejichž vůz narazil po smyku do stromu.
30. května 2009 - Při automobilové soutěži Rallye Posázaví na Havlíčkobrodsku zemřel řidič Karel Švec, jehož auto narazilo do stromu při rychlostní zkoušce.
8. dubna 2011 - V druhé rychlostní zkoušce Rallye Šumava Klatovy havaroval jezdec Jiří Skoupil a na následky nehody zemřel.
26. května 2012 - Následkům zranění z nehody při Rallye Český Krumlov zemřel v českobudějovické nemocnici navigátor Aleš Zimolka (49). Havárie se stala ve dvanácté ze čtrnácti rychlostních zkoušek v obci Cetviny.

Reklama

Související témata: