Hlavní obsah

Smrt si při rallye vybírá krutou daň, často kosí přihlížející diváky

Stoupnout si k trati a sledovat tento sport zblízka na vlastní oči, to je hodně riskantní nápad... Výběr případů úmrtí při rallye v České republice za poslední období a při automobilových závodech vůbec ukazuje, že diváci se až příliš často stávají obětí rychlých vozů, nad nimiž jejich piloti ztratí kontrolu.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Zlínskou Barum rallye předčasně ukončila smrt jednoho z diváků ve třinácté rychlostní zkoušce. Vůz Subaru Impreza posádky Václava Kopáčka a Tomáše Singera vyletěl z trati a skončil mezi fanoušky.

Článek

23. února 2002 - Jeden z diváků zemřel a další tři byli zraněni při automobilové soutěži Rallye šou Blovice. Řidič vozu Toyota Corolla na zablácené vozovce nezvládl řízení a vyletěl mezi přihlížející.

9. září 2006 - Těhotnou ženu těžce zranilo jedno z aut na tradičních závodech veteránů Zbraslav - Jíloviště. Žena pár hodin po nehodě o dítě přišla. Nehodu historického vozidla zavinila technická závada.

18. června 2007 - Smrtelným zraněním dvaašedesátiletého muže skončily motocyklové závody veteránů na přírodním okruhu v Hořicích na Jičínsku. Při závěrečné ukázkové jízdě historických závodních vozů se jednomu autu utrhlo kolo a diváka zasáhlo do hlavy. Muž později zemřel v hradecké nemocnici.

21. června 2008 - V průběhu 13. rychlostní zkoušky na Horácké rallye Třebíč zahynuli oba členové posádky Miroslav Levora a Pavla Třebínová, jejichž vůz narazil po smyku do stromu.

11. října 2008 - Při závodu sportovních vozů v Ostravě zahynul jeden divák a dva byli zraněni. Šestnáctiletý závodník Memoriálu Miroslava Fajkuse do přihlížejících lidí narazil poté, co dostal na uzavřeném okruhu na Místecké ulici smyk a nezvládl řízení. Třiapadesátiletý muž byl převezen s těžkým poraněním mozku do ostravské fakultní nemocnice, kde zemřel.

6. prosince 2008 - Při Pražském rallyesprintu po nehodě polsko-britské posádky Leszek Kuzaj, Craig Parry zemřel šestadvacetiletý muž, další, stejně starý divák podlehl zraněním v nemocnici. Závodní auto na trati havarovalo a na Řeporyjském náměstí vjelo do lidí.

28. března 2009 - Při Valašské rallye zemřeli po nehodě soutěžního vozu tři lidé. Ve vysoké rychlosti havaroval slovenský jezdec Lukáš Lapdavský, jeho mitsubishi opustilo trať a smetlo skupinku diváků.

30. května 2009 - Při automobilové soutěži Rallye Posázaví na Havlíčkobrodsku zemřel řidič Karel Švec, jehož auto narazilo do stromu při rychlostní zkoušce.

8. dubna 2011 - Ve druhé rychlostní zkoušce Rallye Šumava Klatovy havaroval jezdec Jiří Skoupil a na následky nehody zemřel.

26. května 2012 - Následkům zranění z nehody při Rallye Český Krumlov podlehl v českobudějovické nemocnici navigátor Aleš Zimolka (49). Havárie se stala ve dvanácté ze čtrnácti rychlostních zkoušek v obci Cetviny.

14. července 2012 - Při nehodě v třetí rychlostní zkoušce Rallye Bohemia zemřel Bohuslav Ceplecha, navigátor jezdce Martina Semeráda.

2. září 2012 - Zlínskou Barum rallye předčasně ukončila smrt jednoho z diváků ve třinácté rychlostní zkoušce. Vůz Subaru Impreza posádky Václava Kopáčka a Tomáše Singera v zatáčce vyletěl z trati a skončil mezi fanoušky.

Reklama

Související témata: