Hlavní obsah

Rallye: Loeb s Hirvonenem mohou už ve Walesu slavit týmový titul

Cardiff

Na šotolinš kolem Cardiffu bude od pátku do neděle pokračovat seriál mistrovství světa Britskou rallye. Francouzský jezdec na Citroënu Sébastien Loeb se může přiblížit k devátému titulu. Jeho tým může už teď vyhrát hodnocení značek.

Foto: Zdeněk Sluka

Francouzský pilot Sebastien Loeb.

Článek

Fin Jari-Matti Latvala  ve fordu při svém jediném loňském triumfu v závěrečné rallye sezóny ukončil Loebovu sérii tří vítězství v britské soutěži. Podepsala se na tom i Francouzova nehoda s vozem diváků, po které v závěrečné etapě odstoupil z druhého místa. V té době už měl ale jistý titul, protože ještě dřív rallye skončila pro jeho jediného konkurenta, tehdejšího rivala z Fordu a nynějšího týmového kolegu Mikka Hirvonena z Finska.

Vyhrál sedm z devíti závodů

V této sezóně Loeb vyhrál sedm z devíti závodů, nyní bude bojovat už o šesté vítězství za sebou. V čele šampionátu má komfortní náskok 54 bodů právě před Hirvonenem, ostatní soupeře už může ve Walesu připravit o zbylé teoretické šance na to, že ho dostihnou. A tovární tým Citroënu má šanci už o víkendu slavit titul v hodnocení značek, pokud získá o šest bodů víc než Ford. Do konce seriálu budou po víkendu zbývat tři díly.

"Mám tuhle rallye rád a z posledních několika let mám na ni celkem dobré vzpomínky. Bylo by fajn vyhrát a zajistit si už nyní osmý týmový titul. Taky by nás to dostalo do ideální pozice a mohl bych podeváté vyhrát šampionát už příště (doma) ve Francii," uvedl Loeb.

Na startu bude i Prokop

Na startu bude i Martin Prokop s navigátorem Zdeňkem Hrůzou. Při předchozí rallye v Německu přišla posádka o soutěžní vůz, který zcela shořel. V Británii pojede Prokop s druhým fordem, který má tým v této sezoně k dispozici. Na zadním spoileru současné soutěžní fiesty veze posádka nápis připomínající přezdívku zničeného vozu "Odpočívej v pokoji, Fiono, chybíš nám".

"Dva týdny jsme hledali důvody, proč auto začalo hořet. Byly to dva týdny zklamání nad reakcí pořadatele na náš incident. Pořadatel se domnívá, že všechny bezpečnostní úkony proběhly v pořádku a není důvod cokoliv do budoucna měnit," uvedla na svém profilu na Facebooku posádka, jež si v Německu stěžovala na pozdní příjezd pomoci k hořícímu autu. "Pro nás už nemá smysl nadále se dohadovat s organizátorem, protože to stejně nebude mít žádný výsledek. Je lepší hodit vše za hlavu, zapomenout na požár a soustředit se na zbytek sezony."

V šampionátu bude Prokop hájit sedmé místo, v kvalifikační zkoušce byl ve středu dvanáctý. Nejrychlejší byl Loeb a bude si podle pravidel jako první vybírat pořadí, v jakém do závodu vystartuje.

Posádky v třídenní soutěži absolvují více než 1600 kilometrů, měřené úseky o celkové délce 324 km jsou rozděleny do 19 rychlostních zkoušek. V pátek je na programu prvních šest testů.

Průběžné pořadí MS (po 9 z 13 závodů):
1. Loeb (Fr./Citröen DS3 WRC) 199 b.
2. Hirvonen (Fin./Citröen DS3 WRC) 145
3. P. Solberg (Nor./Ford Fiesta RS) 104
4. Östberg Nor./Ford Fiesta RS WRC) 102
5. Latvala (Fin./Ford Fiesta RS WRC) 87
6. Novikov (Rus./Ford Fiesta RS) 55
7. Prokop (ČR/Ford Fiesta RS WRC) 38.

Reklama

Související témata: