Hlavní obsah

Rallyeový seriál IRC asi skončí, Eurosport přebírá mistrovství Evropy

Praha

Páteční zasedání Světové rady motorsportu přineslo jednu zásadní zprávu. Promotér populárního rallyeového seriálu Intercontinental Rallye Challenge (IRC), společnost Eurosport Events byla totiž schválena jako hlavní promotér evropského mistrovství v rallye. Obratem bylo oznámeno, že IRC se v příštím roce nepojede v Evropě, a vzápětí se objevily spekulace, že to znamená konec série.

Foto: skoda-auto.com

Jan Kopecký s vozem Škoda Fabia S2000 na Rallye Azory.

Článek

„Ve snaze posílit pozici regionálních šampionátů v rallye a v rámci globální strategie pro celý sport, Světová rada schválila společnost Eurosport Events jako hlavního promotéra FIA ME v rallye (ERC) na dobu deseti let počínaje rokem 2013," uvedla rada v prohlášení po jednání.

Eurosport bezprostředně reagoval v prohlášení zmínkou série IRC: „Rozhodnutí rady znamená, že IRC, kterou společnost Eurosport Events vytvořila a byla jejím promotérem od jejího vzniku v roce 2007, se v příštím roce v Evropě nepojede." „Další detaily oznámí Eurosport Events později," uvádí se v prohlášení.

Série IRC se během let stala doménou jezdců s vozem Škoda Fabia S2000. V roce 2010 ovládl celkové pořadí seriálu člen továrního týmu Škoda Juho Hänninen, loni pak triumfoval s pronajatým vozem Nor Mikkelsen. V obou posledních ročnících Škoda ovládla také hodnocení konstruktérů.

K velké popularitě seriálu významně přispěla například spolupráce s televizní stanicí Eurosport, která IRC dávala významný prostor. A třeba v letech 2009-11 seriál otevírala nejstarší a nejslavnější soutěž světa Rallye Monte Carlo, která vypadla v rámci rotace pořadatelů z mistrovství světa. Své stálé místo v seriálu má také česká Barum rallye.

Reklama