Hlavní obsah

Loeb bude na Sardinii útočit na pátý triumf

Olbia

Již jistý světový šampión Sébastien Loeb z Francie bude tradičně hlavním favoritem nadcházejícího závodu mistrovství světa, kterým bude Italská rallye na Sardinii. Předposlední díl letošního světového šampionátu Loeb vyhrál již čtyřikrát, od čtvrtka do neděle bude usilovat o pátý triumf.

Foto: Sport.cz

Sébastien Loeb na voze Citroën DS3 WRC.

Článek

"Samozřejmě si chci pilotování užít, zvláště když to bude jeden z mých posledních startů v mistrovství světa. Je mi jasné, že tohle je obtížná rallye, a pamatuji se, že mám ještě pár nevyřízených účtů se soupeři, kteří tu bývají velice rychlí," uvedl Loeb, který si devátý světový titul zajistil v domácím prostředí před necelými dvěma týdny.

I proto se na start šotolinové soutěže může postavit v naprostém klidu. Cíl pro sezónu už má splněný. "Co se mě týče, příběh skončil v Alsasku, když jsme vyhráli oba tituly. Dva další podniky beru jako bonus. V roce 2013 pojedeme jen několik soutěží ve WRC, tudíž se budeme snažit jich co nejvíc i vyhrát. Ale tlak na nás bude trochu jiný," přiznal Loeb, který se bude v příštím roce věnovat závodům na okruzích.

Hirvonen musí na výsledek myslet

Zatímco Loebovi už o tolik nejde, jeho týmový kolega Mikko Hirvonen z Finska na výsledek musí myslet. Na Sardinii by si rád zajistil celkové druhé místo v MS. "I když stříbrnou pozici v celkovém hodnocení by mi zaručilo i třetí místo, raději bych toho dosáhl stylověji. Už bych chtěl letos konečně vyhrát," uvedl Hirvonen, který má před třetím Jarim-Mattim Latvalou náskok 42 bodů.

Latvalu i Nora Pettera Solberga čekají poslední dva starty v továrním týmu Ford, který bude v příští sezoně MS chybět. Oba by se tak rádi rozloučili vítězstvím. "Situace je daná, o titulech je rozhodnuto. Samozřejmě, že jsme o vítězství usilovali i v předešlých rallye, teď už ale nemusíme myslet na body a nutnost dokončit rallye. Jediným cílem je vítězství," řekl Latvala, který bude v příštím roce jezdit za tovární tým Volkswagenu.

Český motorsport bude v Itálii tradičně zastupovat Martin Prokop, osmý muž průběžného pořadí MS.

Průběžné pořadí MS (po 11 z 13 závodů):
1. Loeb (Fr./Citroën DS3) 244 b.
2. Hirvonen (Fin./Citröen DS3) 173
3. Latvala (Fin./Ford Fiesta) 131
4. Östberg (Nor./Ford Fiesta) 125
5. P. Solberg (Nor./Ford Fiesta) 119
6. Novikov (Rus./Ford Fiesta) 69
...8. Prokop (ČR/Ford Fiesta) 42
Hodnocení týmů:
1. Citroën Total 388
2. Ford 259
3. M-Sport Ford 137
4. Citroën Junior 72
5. Adapta WRT 71
6. Katar WRT 63
7. Mini 26
8. Brazil WRT 20.

Reklama