Hlavní obsah

Svaz rallye reaguje na smrt čtyř dívek a ruší zbývající letošní soutěže

Praha
Aktualizováno

Svaz rallye rozhodl v reakci na úmrtí čtyř diváků při víkendové RallyShow Uherský Brod na svém mimořádném zasedání o zrušení dvou zbývajících letošních soutěží v Praze a Slušovicích. O výsledku jednání informoval mluvčí Federace automobilového sportu Autoklubu České republiky (FAS AČR) Josef Pátl.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Pod koly soutěžního vozu zemřely při RallyShow Uherský Brod u obce Lopeník čtyři dívky.

Článek

"Na mimořádném zasedání bylo jednomyslně rozhodnuto, že oba podniky budou zrušeny. Pořadatelé se snažili dávat záruky, že udělají vše pro bezpečnost jezdců i diváků. Museli jsme ale zareagovat i na veřejné mínění. Tragických nehod už bylo moc," prohlásil Pátl.

Pražský rallyesprint se měl jet 30. listopadu a 1. prosince, slušovická Mikuláš Rally byla naplánovaná na 7. a 8. prosince. Z rozhodnutí Autoklubu se pořadatelé nedočkají žádných kompenzací. Podle ředitele Pražského rallyesprintu Petra Mihuleho bude ztráta činit dva milióny korun.

Prezidium Autoklubu v čele s Romanem Ječmínkem navíc zadalo FAS a Svazu rallye, aby do startu příští sezóny změnilo s ohledem na eliminaci tragických momentů bezpečnostní limity. Podle Pátla dojde ke změně v udělování licencí, začínající jezdci by nově měli povinně absolvovat při snaze o udělení povolení přípravný kemp.

Osm kapitol nových opatření

Nutné bude i zlepšení komunikace mezi pořadateli a diváky a přesnější vymezení návštěvnických zón. Podle večerního rozhodnutí FAS bude soubor opatření mít celkem osm kapitol, které se týkají zpomalení a výběru tratí, udělování jezdeckých licencí, závodní techniky (vozů), používání pneumatik, práce pořadatelů, bezpečnostních vozidel (předjezdců), spolupráce s policií a informovanosti veřejnosti.

Následně musí být změny okamžitě uvedeny v praxi. „Musíme vše stihnout tak, aby se tragické nehody neopakovaly a připravit parametry českých rallye pro příští rok, abychom byli schopni veřejnosti garantovat, že problémy letošních rozměrů nenastanou," doplnil Pátl s tím, že první soutěží na českém území v roce 2013 má být dubnová Rallye Šumava.

Činovníci Autoklubu reagovali na tragédii při exhibiční RallyShow Uherský Brod. U obce Lopeník na Slovácku vylétl z trati vůz Michaela Bartončíka a pod jeho koly zahynuly čtyři dívky. Podle Bartončíka mohl za tragédii vítr, který vůz za horizontem nadlehčil a poslal jej mimo vozovku. Policie nehodu vyšetřuje a hledá její svědky.

Reklama

Související témata: