Hlavní obsah

Motorkář Veselý po pekle v poušti a probdělé noci na Dakaru končí

Praha

Předlouhých pět hodin trpěl v poušti, pak se trmácel zavlečen na laně za závodní tatrou do cíle, následně celou noc při opravách nezamhouřil oka a všechhno k ničemu. České startovní pole na slavné Rallye Dakar je o jednoho účastníka tenčí. Motocyklista Jan Veselý na stroji Yamaha 450 byl ještě před startem středeční páté etapy nucen odstoupit. Při čtvrtém startu na slavné soutěži poprvé nedojede do cíle. V soutěži tak pokračuje sedm českých zástupců.

Foto: Sport.cz

Jan Veselý před startem Rallye Dakar.

Článek

Veselý se dostal do problémů už v průběhu úterní etapy, kdy v dunovém poli přestala sloužit zapalovací cívka. „Myslel jsem si, že jde o propálený píst. Ale posléze motorka chytla, jenže výkon nešel za plynem. Vyndal jsem cívku, která byla prasklá na dva kusy. V životě jsem o takové závadě neslyšel," posteskl si jednačtyřicetiletý borec, mezi jehož koníčky kromě motocyklů patří spinning či horské kolo.

„Snažil jsem se Yamahu v poušti opravit, ale nakonec jsem musel počkat, až kolem pojede Tomáš Vrátný s tatrou," popisoval český závodník, jak se odvíjely jeho poslední hodiny na nejslavnější maratónské soutěži světa.

Motorka dostala ve vleku na frak

Veselého netížila jen nefunkční motorka, ale i zničující vedro peruánské pouště. Při teplotách kolem padesáti stupňů Celsia byl v písečných dunách na přímém slunci pět hodin. „Totální masakr. Hlavu jsem si omotal bundou, z které jsem vytvořil turban. A vypil jsem všechnu vodu. Zachránil mě Tomáš," přiznával Veselý.

Vrátný zapojil motocykl parťáka z Czech Dakar Teamu na lano, jenže Veselého trable tím zdaleka nebyly u konce. V dunovém poli za kamiónem totiž český motocyklista ze stroje spadnul, ale posádce kamiónu trvalo dalších dvě stě metrů, než vše zjistila. Za pár vteřin nekontrolovaného vláčení byla soutěžní Yamaha k nepoznání. „Doslova na srač..," hlásil Veselý po projetí cílem.

Celonoční šichta k ničemu

Ač českému závodníkovi chyběly v úterní etapě průjezdy dvěma povinnými body, přislíbili pořadatelé, že s pokračováním v rallye nebude problém. I proto celou noc Veselý na svém stroji pracoval, ač poškození bylo naprosto zásadní. „Měl jsem utržený stromeček s přístroji z rámu motorky, utrhané antény, roadbook, chladiče, nádrže a poničenou kapotáž. Přesto se mi za pomocí kluků z týmu podařilo Yamahu opravit. Byl jsem nachystaný na start středeční etapy," hlásil Veselý.

Jenže pořadatelé byli o pár hodin později neoblomní. Přestože kupříkladu v kategorii automobilů byli někteří soutěžící v závodě i přes vynechání kontrolních bodů ponecháni, Veselý startující s číslem 68 už v rallye pokračovat nesměl. „Po dlouhé poradě pořadatelé rozhodli, že dál nepojedu. Mrzí mě to, ale hlavní je, že jsem zdravý a bez zranění," vzkázal z Peru Veselý. „Nutno říct, že čtvrtá etapa byla skutečně extrémně náročná. Končilo hodně motocyklistů," všiml si první český odpadlík z Dakaru 2013.

Veselý byl po třetí etapě osmdesátý v kategorii motocyklů, první den byl klasifikován na měřeném úseku jako 97., o den později zvládl speciální test coby 73. a při posledním zdárném průjezdu rychlostní zkouškou byl v pondělí čtyřiadevadesátý. Sen o umístění v první padesátce letos nenaplní.

Reklama

Související témata: