Hlavní obsah

Nováček Škody nesnáší fotbal

NEUSTIFT

Přestože Francouz Alex Bengue pochází ze země bývalých mistrů světa a Evropy ve fotbale, tahle hra ho vůbec nezajímá. Za náplň života si vybral automobilové soutěže. Navíc pochází z hor, takže má mnohem blíže k jiným sportům, než je nejpopulárnější kolektivní hra na světě.

Článek

"Fotbal mě skutečně nezajímá," usměje se a omluvně jen vrtí hlavou nad jmény Čecha, Šmicra, Bejbla či Vachouška, borců v minulosti válčících ve francouzské nejvyšší soutěži.

Devětadvacetiletému rodákovi z Cauterets totiž už v útlém věku učarovala rychlá kola. Před pěti lety s Peugeotem 106 na Korsice poprvé nahlédl do mistrovství světa. V jeho nadcházejícím ročníku bude minimálně ve čtyřech soutěžích hájit barvy týmu Škoda Motorsport, kde je jedním ze tří nových jezdců na pozici stájové dvojky.

"Pro mě je angažmá u Škody moc důležité. Pro další vývoj, možnost ukázat, že do světových rallye patřím, a zviditelnit se," říká asfaltový specialista. V roce 2003 se stal francouzským šampiónem. Titul neobhájil, ale angažmá u Škody pro něj bylo dostatečnou náplastí, i když má garantované jen čtyři závody.

"Kdo by nechtěl jet více. Ale uvědomuji si, že jsem teprve na začátku. Nejprve se musím do kategorie WRC trvale prosadit, pak můžu mít velké ambice," říká milovník lyžování a horských kol.

Jednou by rád navázal na francouzského předchůdce u Škody Didiera Auriola, jenž se pyšní titulem mistra světa. "To je asi sen každého jezdce. Ale k tomu se musím nejprve hodně učit, a pak mít potřebné štěstí v podobě souhry mnoha okolností."

Reklama

Související témata: