Hlavní obsah

Dakar skončil pro Macíka, problémy má i Loprais

ZÚERÁT (Mauritánie)

Do cíle dakarské rallye nedojede ani Martin Macík. Pilota českého kamionu Liaz potkal stejný osud jako ve středu Tomáše Tomečka a rovněž ho ze soutěže vyřadila porucha převodovky. Problémy v sedmé, maratonské etapě má i šestinásobný vítěz Karel Loprais, jehož Tatra zapadla už přibližně na 80. kilometru do soliska.

Foto: www.loprais.cz

Tatra Karla Lopraise na trati Rallye Dakar.

Článek

"Snaží se auto vyprostit, ale jde to pomalu. Věříme, že budou pokračovat v závodě," řekl ČTK manažer týmu Milan Loprais, který je s bratrem v telefonickém kontaktu. Trable postihly i dosud vedoucího Rusa Vladimira Čagina, jehož Kamaz se zastavil kvůli mechanickým problémům zhruba o 200 kilometrů dále.

I Macíka zradila převodovka

Macík měl potíže již ve středeční šesté etapě, kdy se mu ulomil zub na kole třetího rychlostního stupně v převodovce, takže nemohl řadit trojku. Tým doufal, že s kamionem absolvuje následující tři etapy a v neděli 9. ledna rychlostní skříň vymění.

"Mohli jsme to risknout a zkusit ji vyměnit v noci, ale času bylo opravdu hodně málo. Spoléhali jsme na to, že pomalejším tempem zvládneme nejbližší etapy," uvedl Macík v oficiální tiskové zprávě týmu.

Dnes krátce před startem do sedmé etapy však musel svou účast předčasně ukončit. "Pokračovat nešlo. Trojka tam vůbec nešla zařadit a i ostatní stupně vypadávaly. Nebylo by to o soutěži, ale jen o dojetí. Navíc jsme klidně mohli zůstat stát někde v poušti," podotkl Macík, který při své loňské premiéře skončil mezi kamiony na dvanáctém místě.

Problémy už od začátku

Vůz Tedom týmu provázely problémy již od samotného startu. Hned v úvodním prologu poškodil Macík přídavná světla, měl několik defektů a spokojen nebyl ani s průchodností naftových filtrů. "Jsem hodně zklamaný. Myslel jsem, že jsme si smůlu vybrali hned na začátku, ale nebyla to pravda," uvedl devětatřicetiletý jezdec, jenž odstupoval z 24. místa.

Momentálně tým řeší, kterým směrem bude pokračovat. "Stojíme uprostřed pouště a do Dakaru je to 2500 kilometrů, do Prahy přes 8000. Musíme se dopravit do civilizace, opravit kamion a rozhodnout se, kam dále," řekl Macík.

Sedmou etapu, kterou tvořil 660 km dlouhý měřený úsek, zvládl mezi motocyklisty nejrychleji Francouz Fretigne, pro kterého to bylo třetí prvenství v letošní rallye. V čele průběžného pořadí je ale Coma ze Španělska. V cíli je však momentálně pouze dvanáct jezdců.

Motocykly:
1. Fretigne (Fr./Yamaha) 9:16:26, 2. Coma (Šp./KTM) -3:31, 3. Despres (Fr./KTM) -5:22, 4. Cox (JAR/KTM) - 7:25, 5. Caldecott (KTM) -7:35, 6. Sala (KTM) 8:10.
Průběžné pořadí:
1. Coma 18:18:21, 2. Despres -16, 3. Caldecott -5:40, 4. Cox -5:40, 5. Meoni -7:32, 6. Fretigne -8:09.

Reklama

Související témata: