Hlavní obsah

Kopecký: Jsme mladí a doma bychom se zdržovali

PRAHA

Minulý pátek oslavil automobilový pilot Jan Kopecký teprve třiadvacáté narozeniny, ale na českém automobilovém poli už si vybojoval velmi výrazné místo. Úřadující český šampión v rallye si uvědomuje, že dál ho ale posunou jen starty v MS.

Foto: PRÁVO/ARCHIV

Jan Kopecký

Článek

K prvenství ve Ford Fiesta cupu (2000), Škoda Octavia cupu (2001) a třetímu místu v absolutním pořadí v českém šampionátu v rallye v sezóně 2003 přidal v minulém roce titul domácího šampióna. Parádní sezónu pak završil vítězstvím v anketě Zlatý volant.

"To byla taková poslední tečka za jednou z nejlepších sezón," přemítá Kopecký. V minulém roce byl z osmi podniků českého šampionátu sedmkrát na stupních vítězů. S výjimkou Rallye Šumava, kde byla posádka Kopecký-Schovánek osmnáctá absolutně, sbírali mladíci týmu Motorsport Kopecký samé úspěchy.

K třetím místům na Valašské a Krumlovské rallye přidali druhou příčku z Jänner rallye. Fascinující byla série čtyř vítězství v řadě na Bohemia rallye, Barum rallye a soutěžích v Příbrami a v Třebíči.

Titul neobhajuje

Titul v nadcházející sezóně však doma obhajovat nebude, protože se rozhodl soustředit na starty v mistrovství světa.

"Věřím, že to fanoušci pochopí. Jsme mladí a doma bychom se zdržovali. Kvůli vývoji musíme jezdit soutěže mistrovství světa a Evropy. Cesta zpět vede vždy, ale teď prostě musíme ven," přibližuje Kopecký pohnutky, které ho vedly k radikálnímu rozhodnutí.

Starty mladého pilota na českých tratích bude podle všeho možné spočítat na konci sezóny na prstech jedné ruky.

"Doma pojedeme maximálně ve dvou závodech. A spíše s Mitsubishi, abychom naplnili závazky vůči partnerům," vykládá úřadující mistr.

Právě se strojem Mitsubishi Lancer Evo VII absolvuje většinu startů. Minimálně ve čtyřech podnicích by měl jet s Fabií WRC, přičemž některé ze soutěží absolvuje jako člen továrního týmu Škoda Motorsport, který ho zařadil mezi borce, s nimiž mladoboleslavská stáj pro vybrané podniky počítá do třetího vozu.

Nerad by opakoval chybu z Katalánska

"Nechci a vlastně ani nemohu specifikovat, které soutěže s Fabií pojedu, protože nic konkrétního v tomto okamžiku skutečně nevím," dušuje se Kopecký. "Ale asi to bude spíše ve druhé polovině světového šampionátu," přemítá nad svými vyhlídkami. Kdyby mohl volit sám, vybral by si starty na šotolinových soutěžích. "Asfaltu je doma dost," usměje se a ke kalendáři akcí poznamenává: "Budeme to řešit operativně."

Věří, že starty v mistrovství světa nedopadnou jako ten poslední s Fabií WRC, kdy v barvách Škody Motorsport nedokončil v závěru října Katalánskou rallye. Tehdy trefil v trávě zakrytý kámen, který ho odmrštil na skálu. "Španělsko mám v paměti, na to se nedá zapomenout. Bylo to takové blbé, zrádné místo. A hlavně moje chyba, že jsem si toho nevšiml při rozpisu," kaje se s odstupem tří měsíců.

Dušuje se, že to byla dostatečná lekce, z které se poučil, a další vystoupení v šampionátu budou mít vzestupnou tendenci. Už tento týden ve Finsku testoval produkční Mitsubishi před Švédskou rallye, na jejímž startu bude se strojem třídy N. "Hlavně chci dojíždět a sbírat zkušenosti," má jasný plán český šampión. A těší se i na starty s Fabií WRC. "Alex Bengue v Monte Carlu vítězstvím ve dvou erzetách jasně ukázal, že je auto konkurenceschopné."

Reklama

Související témata: