Hlavní obsah

Další problémy a pád v pořadí. Loprais jel jako pouštní liška, co šetří vodu

Praha/Astrachaň

Tvrdým testem prochází zbrusu nový kamión Aleše Lopraise při Silk Way Rallye. Ani úterní třetí díl soutěže, který zavedl účastníky „malého Dakaru" z Volgogradu do Astrachaně k pobřeží Kaspického moře, se neobešel bez zádrhelů a frenštátský jezdec se v průběžném pořadí propadl na desátou pozici. Nejvýš postaveným českým vozem je čtvrtý Liaz týmu KM Racing pilotovaný Jaroslavem Valtrem, který má desetiminutový odstup od třetí příčky.

Foto: www.loprais.cz

Aleš Loprais na Silk Way Rallye

Článek

Loprais se po pondělních problémech snažil opět zamíchat pořadím, v rychlém tempu se ale objevily další trable. „Od startu jsme krásně letěli a předjížděli postupně několik aut a kamiónů. Bohužel nám ale praskla trubice intercooleru, kterou jsme v příšerném vedru opravovali 45 minut. Následně jsem se již standardně snažil maximum ztráty smazat, nicméně došlo k utržení uložení kabiny, což je během etapy neopravitelná záležitost. Museli jsme zvolnit na úroveň rychlosti pouštní lišky, která šetří vodu. 300 km jsme jeli celou věčnost. Místy klesl  průměr na 35 km/hod, což bylo ubíjející. Trať byla extrémně rozbitá a já jsem si říkal, že tohle je opravdový očistec. Ale jedeme dál," líčil Loprais v bivaku. Patnácté místo v etapě znamenalo pokles z průběžně šesté na desátou příčku.

Potíže řešil také Vlastimil Vildman z týmu KM Racing. "Nejdříve jsme po 50 kilometrech utrhli brzdový buben, který pak i praskl, takže nám rapidně poklesla účinnost brzd. Potom odešlo jedno turbodmychadlo, které ale mechanik Michal Mrkva dokázal 'za tepla' na trati vyměnit, vezeme si totiž náhradní. Nakonec nám ještě selhal filtr a do sání nešel vzduch, ztratili jsme spoustu času," mrzelo po dojezdu Vildmana, jenž v průběžném pořadí klesl na jedenáctou pozici.

Valtr se pro změnu pere s vlastní indispozicí, kvůli zdravotním potížím bere antibiotika, přesto ale dokázal držet svůj standard a po pátém místě v etapě je celkově čtvrtý. „Pořád nejsem schopný jet tak, jak bych si představoval. Prvních dvě stě kilometrů jsme se drželi statečně, ale pak jsem odpadl fyzicky. Nasazené tempo nešlo vydržet, musel jsem zvolnit, abych si odpočinul. S pátým místem v etapě musím být vzhledem k okolnostem nadmíru spokojený," poznamenal po příjezdu do bivaku a spěchal se ochladit přívaly studené vody.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.