Hlavní obsah

Umístění hrozné, ale zkušenosti zlaté, zhodnotil Silk Way Rallye Loprais

Astrachaň/Praha

Na téměř tři tisíce kilometrů speciálních testů, což je prakticky celý jihoamerický Dakar, ale vtěsnaný do jednoho týdne, vyrazil Aleš Loprais se zcela novou Tatrou Královna 69. Třikrát stál v sedmi dnech na stupních vítězů, ale vzhledem k penalizaci 163 hodin za čtvrteční nedojetí v limitu skončil hluboko v poli poražených, přesto je spokojený...

Foto: www.loprais.cz

Aleš Loprais na Silk Way Rallye.

Článek

Opravdu vás nemrzí, že jste neskončil na stupních vítězů i celkově?

To mrzí každého závodníka, samozřejmě by se mi po vítězství z roku 2011 stupně vítězů líbily, ale jsem realista. Nové auto jsme dokončovali vlastně až na místě, ještě před startem. Šli jsme do soutěže s tím, že jde o test před Dakarem. Lepší a těžší jsme si přát nemohli. Dvakrát jsme dojeli druzí, jednou třetí, chybělo tomu ještě etapové vítězství. To se nepovedlo, ale k závodění tohle prostě patří.

Nelitujete, že jste nevyrazil s vyzkoušeným, byť starším strojem?

To v žádném případě! Nemělo by to smysl. Přesněji, ta obrovská práce na novém autě, kdy kluci byli v dílně týdny přes noc, by ztratila smysl. Máme nové auto, jehož cílem je Dakar 2014. Jestliže tam chceme uspět, musíme testovat, vychytávat mouchy, vylepšovat. K tomu byla Silk Way Rallye přímo ideální.

Zjistili jste závažné problémy?

Každý problém, který vás zdrží, je závažný. Utržená kabina, utržené větrání chlazení, to jsou závažné věci, ale bylo dobře, že se staly. Sice jsme tu nevyhráli ani jednu etapu, celkové umístění prakticky na konci startovního pole kvůli penalizaci 163 hodin vypadá hrozně, ale ty zkušenosti, které si vezeme, jsou zlaté.

Jaké si odvážíte pozitivní zjištění?

Když Královna nemá problémy a jede, pak je úžasná, neskutečně rychlá. A to jsme na samém začátku, máme několik měsíců na vylepšování. Rusové na Silk Way znali všechny záludnosti tratě, což v jižní Americe znát nebudou. Jsme schopni s nimi držet krok, minimálně držet krok...

Co vás teď čeká?

V první řadě poděkování našim partnerům, fanouškům a nejvíc všem, kdo se na vývoji a přípravě Královny 69 podíleli. Hluboko před nimi smekám... Dali dohromady v rekordně krátkém čase úžasný stroj, který má obrovský potenciál a budoucnost. Všechny nás hned po návratu čeká práce a zase práce. Všechno rozebrat, prozkoumat, každou součástku otestovat, pak zase auto složit a testovat do poslední možné chvíle, než pojedeme naloďovat. Bereme si z ruské rallye to pozitivní, že jdeme po správné cestě a to je pro všechny obrovský impulz a motivace.

Reklama