Hlavní obsah

Kopecký si vítězstvím v Rumunské rallye pojistil vedení v evropském šampionátu

Sibiu

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký vyhrál Rumunskou rallye o tři minuty před francouzským veteránem Francoisem Delecourem a upevnil si vedení v mistrovství Evropy.

Foto: skoda-auto.com

Jan Kopecký se Škodou Fabia S2000 na tratí Rallye Azory 2013.

Článek

V sobotní druhé etapě ovládl Kopecký všech šest rychlostních zkoušek a výrazně navýšil svůj náskok, který po úvodním dnu činil 15 sekund. V pátek dominoval ve čtyřech testech. Dvě zkoušky vyhrál obhájce prvenství v soutěži Delecour, někdejší vicemistr světa. Jednou byl nejrychlejší další Francouz Bryan Bouffier, vítěz květnové Korsické rallye, který však už v první etapě skončil kvůli technické závadě.

Kopecký si po nedávném premiérovém triumfu v Rallye Bohemia v českém šampionátu připsal další úspěch. "Mám velkou radost, že se mi letos povedlo vyhrát už druhou šotolinovou soutěž," uvedl český jezdec, který první vítězství na tomto povrchu vybojoval v dubnu na Azorských ostrovech. "Bylo tam pár míst, kde člověk musel jet hlavou a rozhodovat se, kde na to šlápnout a kde ne," dodal.

V letošním ME zaznamenal Kopecký už čtvrté prvenství: seriál zahájil vítězstvím v Jänner Rallye v Rakousku a poté se radoval i na Kanárských ostrovech a na Azorech. Na Korsice byl druhý. V čele pořadí má výrazný náskok před Irem Craigem Breenem, který v Rumunsku nestartoval.

Osmou soutěží ve dvanáctidílném seriálu bude zlínská Barum rallye na přelomu srpna a září.

Rumunská rallye, sedmý díl ME v automobilových soutěžích:
1. Kopecký, Dresler (ČR/Škoda Fabia S2000) 2:18:07,8
2. Delecour, Savignoni (Fr./Peugeot 207 S2000) -3:02,8
3. Arai, McLoughlin (Jap., Austr./Subaru Impreza) -6:03,6,
...7. Orsák, Kostka (ČR/Mitsubishi Lancer Evo IX) -9:15,6,
9. Tlusťák, Vyoral (ČR/Škoda Fabia S2000) -11:39,1.

Reklama

Související témata: