Hlavní obsah

Vojáček v kopcích řádí, už má pohár FIA

Irilska Bistrica/Praha

Český jezdec Lukáš Vojáček vládne za volantem Mitsubishi Lancer Evo VIII evropským kopcům. V nedělním předposledním podniku seriálu mistrovství Evropy, který se jel ve slovinské Irilské Bistrici opět triumfoval. Letos se postavil na nejvyšší stupínek už posedmé. Vojáček s předstihem vyhrál Pohár FIA v kategorii A. Před posledním podnikem, který se pojede v chorvatském Buzetu, vede absolutní klasifikaci šampionátu o 13,5 bodu.

Foto: archiv Lukáše Vojáčka

Lukáš Vojáček jede vstříc titulu mistra Evropy.

Článek

Vstup do závodu Vojáčkovi nevyšel. Po první jízdě ztrácel na jeho největšího soupeře v boji o titul ve skupině A Jaromíra Malého 0,7 sekundy. "V první jízdě se mi nepodařilo dostatečně zahřát pneumatiky, protože jsem z důvodů havárie Rakušana Schweigera musel stát několik minut na startu,“ konstatoval český jezdec.

„Do druhé jízdy jsem nastupoval s tím, že musím zrychlit ve spodní části tratě a využít potenciál nových pneumatik. To se mi podařilo a v této jízdě jsem byl skoro o dvě vteřiny rychlejší než Malý,“ liboval si po závodě Lukáš Vojáček.

Zároveň byl již poněkolikáté nejrychlejším v celé kategorii I mistrovství Evropy. V neděli například porazil domácího exmistra Evropy Preka s Porschi 911 GT. Ve své kategorii Vojáček potvrdil svoji letošní suverenitu a získal už Pohár FIA, neboť ve skupině A ho už nikdo nemůže ohrozit. V absolutní klasifikaci vede mistrovství Evropy již o 13,5 bodu před Chorvatem Muhvičem. Ten bude mít v posledním podniku seriálu výhodu domácího prostředí, protože kopec v Buzetu může jezdit poslepu...

Reklama