Hlavní obsah

VIDEO: Další den dakarského pekla. Kolomý v cíli zkolaboval, Lopraise opět trápila technika

Praha/Chilecito

Očistec. Výstižnější slovo pro charakteristiku úvodních dílů letošního ročníku Rallye Dakar asi najdete jen těžko. A do drsné mozaiky zcela přesně zapadla i středeční čtvrtá etapa ze San Juanu do Chilecita, jejíž součástí byla i nejdelší speciálka soutěže v délce 657 km, po níž se i drsní chlapi třásli jako ratlíci.

Martin Kolomý o 4. etapě DakaruVideo: Tatra Buggyra Racing

 
Článek
Fotogalerie

Středeční etapa byla opět dalším poctivým sítem, kterým dokázali projít jen ti nejlepší. A dlužno dodat, že dál pokračují i všichni čeští účastníci. I když ani jim se problémy nevyhnuly.

Nejlepší výsledek zaznamenal pilot týmu Tatra Buggyra Martin Kolomý, který v kategorii kamiónů projel cílem jako čtvrtý. Solidní umístění si ovšem vybralo svou daň a závodník s přezdívkou Fat Boy po dojezdu dokonce zkolaboval. „Obě části měřeného úseku byly dlouhé a rozbité. Ke konci nám došla voda, takže jsem přijel značně dehydrovaný. Kluci mě museli křísit, ale zvládli jsme to," hodnotil posléze s úsměvem svou slabší chvilku.

Rodák z Bruntálu se v průběhu etapy dlouho pohyboval na třetím místě, nakonec mu ale premiérové stupně vítězů zůstaly odepřeny. „Urvali jsme anténu a přestal nám fungovat navigační systém. Díky tomu jsme nemohli najít poslední way point a ztratili jsme nějakých pět minut. Je to škoda, už bychom vyskočili na bednu. Nevadí, mnohem důležitější je, že auto drží a jede zatím na výbornou," mávl rukou nad další „bramborou" Kolomý, jemuž se podařilo v průběžném pořadí poskočit už na osmou příčku hned za Aleše Lopraise.

Loprais jel zase na jednu nápravu

Ten se svou tatrou vyrážel do čtvrté etapy těsně před Kolomým, kvůli závadě na pohonu 4x4 se ale brzy začal propadat a nakonec dojel devátý. „Očistec bez pohonu 4x4 podruhé! V nejdelší etapě dosavadního ročníku nás opět potkala stejná závada. Předjela nás spousta kamiónů, z ataku na pódiové umístění se stal boj o přežití - nezapadnout a dojet. Během dne nás ještě potkala bohužel další závada, únik oleje z olejové vany. Šťastné je to, že jsme etapu dojeli a vše nějak zvládli," oddechl si v cíli Loprais, jenž na vedoucího Nizozemce De Rooije ztrácí hodinu a devět minut.

Kolomý dýchá svému krajanovi na záda s odstupem dvou minut. Všichni další Češi jsou v průběžném pořadí seřazení na hraně druhé a třetí desítky. Výraznější ztrátu nenabral ani Jaroslav Valtr z týmu KM Racing, který během etapy otočil svou liazku na bok.

Další tvrdá zkouška čeká na „přeživší" účastníky soutěže hned ve čtvrtečním pátém díle. Jestliže ve středu servírovali organizátoři nejdelší měřený úsek celého Dakaru, tak den poté je v menu pro změnu nejdelší etapa, která v součtu měří 911 km. Speciálka je opět rozdělena na dvě části a celkem jezdci v souboji s chronometrem najedou 527 km.

Reklama

Související témata: