Hlavní obsah

Grönholm: Loeb se prostě nedal porazit

PRAHA

Spokojenost zavládla po Novozélandské rallye v továrním týmu Peugeot. Francouzská stáj si ziskem dvanácti bodů upevnila průběžné vedení v hodnocení značek, Fin Marcus Grönholm od začátku soutěže bojoval o vítězství s Francouzem Sébastienem Loebem z Citroënu, nakonec se ale musel spokojit s druhým místem. Estonec Markko Märtin dojel pátý.

Foto: Peugeot

Estonec Markko Märtin nasbíral na Novém Zélandu další zkušenosti s Peugeotem 307 WRC.

Článek

Grönholm na Novém Zélandu triumfoval v minulosti již třikrát a do soutěže vstupoval s vidinou dalšího vítězství. "Před startem soutěže jsem si myslel, že mohu vyhrát. Ukázalo se však, že to bylo nemožné. Kombinace Sébastiena Loeba a Citroënu se prostě nedala porazit," přiznal dvojnásobný mistr světa.

Druhé místo finského jezdce potěšilo, navíc o něj musel svést boj s Norem Petterem Solbergem z týmu Subaru. "S Petterem jsme svedli velkou bitvu, ale věřil jsem, že se mi ho podaří udržet za zády," uvedl Grönholm.

Další zkušenosti pro Märtina

Märtin odjel za volantem Peugeotu 307 WRC čtvrtou soutěž a odbyl si tak další z lekcí, jak vůz ovládat. "Na této soutěži jsem udělal velký krok k tomu, abych pochopil, jak 'třistasedmičku' pilotovat. Škoda, že jsem to objevil až trochu později. Během odpolední sekce poslední etapy jsem se snažil změnit styl jízdy a zdálo se, že to funguje," prohlásil někdejší jezdec týmu Ford.

Estonec o pátou příčku svedl tuhý boj s Finem Tonim Gardemeisterem, jenž ho v britském týmu vystřídal v roli soutěžní jedničky. "Byl jsem schopen porazit Toniho Gardemeistera a dostat se na páté místo. Celkový výsledek mohl být lepší, ale důležitější je, že jsem pochopil jak s 307 WRC jezdit," potvrdil třetí muž loňského šampionátu.

V novém týmu se 'učedník' Märtin musí vyrovnávat s jiným jezdeckým přístupem. "Musím brzdit více levou nohou, a to je hodně odlišný styl od toho, na jaký jsem byl zvyklý. Tato soutěž prostě byla extrémně užitečnou zkušeností," uzavřel.

Peugeot vede po čtyřech podnicích hodnocení značek se ziskem 43 bodů. Loňský vítěz Poháru konstruktérů Citroën ztrácí na druhém místě dvanáct bodů, třetí je Subaru. V čele jezdeckého šampionátu je Solberg, na nějž se na rozdíl jediného bodu dotáhl vítěz z Nového Zélandu Loeb. Märtin drží třetí příčku, o čtvrté místo se dělí Grönholm s Gardemeisterem.

Průběžné pořadí MS (po čtyřech soutěžích): 1. P. Solberg 26 bodů, 2. Loeb 25, 3. Märtin 23, 4. Grönholm a Gardemeister oba 20, 6. Rovanperä 11, ...13. Kresta (ČR/Ford) 2.
Pohár konstruktérů: 1. Peugeot 43, 2. Citroën 31, 3. Subaru 28, 4. Ford 26, 5. Mitsubishi 24, 6. Škoda 4.

Reklama

Související témata: