Hlavní obsah

Latvala potřetí v kariéře vyhrál Švédskou rallye, Prokop nedojel

Karlstad

Fin Jari-Matti Latvala potřetí v kariéře vyhrál Švédskou rallye. Tovární jezdec Volkswagenu navázal na triumfy z let 2008 a 2012, které vybojoval ještě s fordem, a ujal se vedení v mistrovství světa. Čech Martin Prokop ani druhý závod mistrovství světa nedokončil, ve 22. z 24 rychlostních zkoušek skončil s fiestou v závěji v příkopu.

Foto: Micke Fransson / TT, ČTK/AP

Jari-Matti Latvala na trati Švédské rallye.

Článek

Deváté vítězství v kariéře si Latvala zajistil s náskokem 53 sekund na týmového kolegu Andrease Mikkelsena, třetí skončil s šestisekundovým odstupem další Nor Mads Östberg s citroënem.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Latvala dlouho sváděl vyrovnanou bitvu s Mikkelsenem, ten ale v úvodu posledního dne nabral rozhodující manko po menší nehodě.  "Úžasné, pro mě něco mimořádného, protože tady jsem v roce 2008 vybojoval úplně první vítězství," radoval se osmadvacetiletý Latvala. Přešťastný byl z životního výsledku a vůbec prvního medailového umístění v kariéře i Mikkelsen. "Absolutně fantastické. O něčem takovém se mi ani nesnilo," řekl bývalý pilot Škody, jehož maximem bylo dosud loňské čtvrté místo v Řecku.

Už od druhé etapy byl ze hry o celkový triumf vítěz úvodní Rallye Monte Carlo a největší hvězda Volkswagenu Sébastien Ogier z Francie. Mistr světa po sobotní jezdecké chybě a nedobrovolném výletu mimo trať klesl z prvního místa na dvacáté a po stíhací jízdě skončil šestý. "Byla to hloupá chyba. Počínali jsme si potom tak profesionálně, jak jen to šlo," řekl Ogier.

Prokop se ocitl mimo vozovku už ve čtvrteční první etapě, kdy mu ze závěje ještě pomohli diváci, a z posledního místa se postupně probil až na dvanácté. Druhá havárie už pro něj znamenala konec, do cíle tak nedojel ani ve druhém dílu MS. V Monte Carlu skončil už po první erzetě kvůli poruše.

Švédská rallye, podnik MS v automobilových soutěžích:
1. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R) 3:00:31,1
2. Mikkelsen, Markkula (Nor./Volkswagen Polo R) -53,6
3. Östberg, Andersson (Nor./Citroën DS3) -59,5
4. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Fiesta RS) -2:26,9
5. Tänak, Mölder (Est./Ford Fiesta RS) -3:00,5
6. Ogier, Ingrassia (Fr./Volkswagen Polo R) -4:29,9,
...Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta RS) nedokončili.
Průběžné pořadí MS (po 2 z 13 závodů):
1. Latvala 40 b
2. Ogier 35
3. Östberg 30
4. Mikkelsen 24
5. Bouffier, Panseri (Fr./Ford Fiesta RS) 18
Meeke, Nagle (Brit., Ir./Citroën DS3) 17.
Pořadí týmů:
1. Volkswagen Total I 72
2. Citroën 56
3. Volkswagen Total II 26
4. M-Sport Ford 1 22.

Reklama

Související témata: