Hlavní obsah

Trénink? Záběry z kamery a internet! Kopecký vyrazil dobýt nová teritoria

Praha

Sezónu snů prožil v minulém roce Jan Kopecký, český pilot týmu Škoda Motorsport. S Fabií S2000 vybojoval titul mistra Evropy. Místo obhajoby však bude startovat v Asijsko-pacifickém šampionátu, do něhož vstoupí v pátek při soutěži na Novém Zélandu. „Moc se těším, přestože nemám s tamním závodem žádnou zkušenost," vykládá dvaatřicetiletý pilot.

Foto: skoda-auto.com

Jan Kopecký (vpravo) a navigátor Pavel Dresler v Paříži.

Článek
Fotogalerie

Jak probíhala příprava na novou sezónu a závody na druhé straně planety?

Pro nás vlastně nebyla, protože v Česku nejde najít podmínky, které by se blížily tratím Nového Zélandu. Snad ve Finsku by to šlo, protože tamní soutěž je podobná rallye, která nás čeká. Každopádně jsme testovali a nějaké ostré kilometry najeté máme.

Poslední závod jste absolvoval v září v Chorvatsku. Zažil jste v kariéře už tak dlouhou soutěžní přestávku?

Ne. Jde o poměrně dlouhou dobu. Mám od ledna přibližně patnáct set ostrých testovacích kilometrů, ale rallye to člověku nenahradí, protože testovací úsek má čtyři kilometry.

Přiblížíte způsob, jímž jste se na debut u protinožců chystal?

Minulý rok soutěž absolvoval týmový kolega Esapekka Lappi, který tehdy vyhrál. Studoval jsem záběry z kamery umístěné v jeho autě. Takže u televize mám trať projetou. Jenže v letošním programu zůstala jediná rychlostní zkouška. Potkali jsme se navíc nedávno v Řecku, kde Lappi soutěžil a já testoval. Bavili jsme se o soutěžích v Asijsko-pacifickém šampionátu. Snažil jsem se získat informace, hledal jsem je rovněž na internetu.

Pomůže vám alespoň trošku studium prostředí soutěže u obrazovky?

Člověk má alespoň představu, co ho čeká. Ale všechno je pochopitelně zkreslené. Každopádně naší výhodou by mohl být právě rozsáhlá obměna rychlostních zkoušek. Znalost bude na stejné úrovni jako u soupeřů.

Jaká jsou vaše očekávání před startem soutěže?

Chceme být na stupních vítězů. A uděláme maximum, abychom závod vyhráli. Jsem rád, že jsem dostal takovou příležitost. Poznám nový charakter soutěže, což by mi mělo přinést zkušenosti. Rozhodně není důvod se nervovat.

Kalendář APRC 2014:
11. - 13. dubna: Nový Zéland
16. - 18. května: Nová Kaledonie
20. - 22. června: Austrálie
15. - 17. srpna: Malajsie
26. - 28. září: Japonsko
7. - 9. listopadu: Čína

Reklama

Související témata: