Hlavní obsah

Kresta o Turecku: Na vrcholcích hor je ještě sníh

PRAHA/ANTALYA

Po šestém místě na Kyperské rallye, druhém v řadě po soutěži na Sardinii, se český jezdec Roman Kresta z továrního týmu Ford chystá na Tureckou rallye. Opět bude bojovat nejen o body do šampionátu jednotlivců, ale i do mistrovství světa značek. Pilot Focusu WRC hovoří pro Právo o zrádném počasí, které přineslo těžkosti s volbou pneumatik...

Foto: eWRC.cz/Petr Lusk

Roman Kresta při testech Subaru Impreza S9.

Článek

"V Turecku jsem nikdy nebyl, ale zatím to vypadá, že je tady vše naruby. Pokud sem někdo míří na dovolenou, pak asi bude zklamaný, protože žádná pekelná výheň se tu nekoná, momentálně úřaduje déšť.

Cesty podle toho vypadají, je hrozně moc bláta a auto po tréninku vypadá úplně hrozně - jedna velká hnědá koule. Do závodu by se mělo podle předpovědi počasí trochu umoudřit, ale trať v žádném případě úplně neoschne. Jsou místa, kde se musí jet skoro krokem, jak cesta klouže. Hodně důležitá bude volba pneumatik, my jsme nahlásili určitý kompromis, tak uvidíme, zda se to vyplatí. A ještě jedna perlička k počasí: na vrcholcích hor je ještě na jejich severních stranách sníh.

Tréninky provázela ještě místy hodně hustá mlha, podmínky jsou zatím dost drsné. Cesty jsou určitě v lepším stavu než na Kypru, co jsem slyšel, tak je Turci proti minulým rokům docela vyspravili. To je jenom dobře, protože všechny vozy na Kypru hrozně trpěly.

Absolvovali jsme dva dny tréninků tak jako obvykle. Ale protože jsme tady nikdy nestartovali, tak na rozpis hodně dbáme. Proto jsme na tratích trávili dvanáct hodin. Žádný detail se nesmí podcenit, to by se mohlo vymstít.

Na závod se těším a chtěl bych pokračovat v bodových ziscích. Zároveň ale chci i zrychlit, hodně důležitý bude zase pátek, protože podle jeho výsledků se nasazuje do sobotních erzet. Podle toho pak upravíme i naši taktiku."

Reklama

Související témata: