Hlavní obsah

Matějovský poprvé vyhrál a v Evropě je druhý

Hradec Králové

První letošní triumf vybojoval o víkendu český jezdec Michal Matějovský v seriálu mistrovství Evropy FIA ETCC na rakouském okruhu Salzburgring. Zvítězil v prvním nedělním závodě, když porazil obhájce titulu Petra Fulína a Švýcara Christiana Fischera. Všichni jedou s BMW 320si.

Foto: Petr Frýba

Michal Matějovský si jede pro vítězství na Salzburgringu.

Článek

Seriál čítá dohromady deset závodů, v Rakousku se jel pátý a šestý v pořadí a Češi v něm dominují. Fulín vede celkově, Matějovský poskočil na druhou příčku. V Poháru národů jsou rovněž na nejvyšší příčce a kráčí k obhajobě.

Češi dominují Poháru národů

Matějovský skvěle zvládl první nedělní závod, kdy zaskočil všechny hlavní favority, včetně svého kolegy z týmu Křenek Motorsport Fulína. Ve druhé jízdě triumfoval Švýcar Fischer před českou dvojicí. Matějovský si dojel pro pomyslný „bronzový“ věnec a v hodnocení dne skončil druhý za Švýcarem a před Fulínem.

V celkové klasifikaci vylétl osmadvacetiletý královéhradecký pilot s 37 body na druhou příčku za Fulína, jenž jich už má 59. průběžně bronzový Švýcar Peter Rikli jich dosud nasbíral 26. V Poháru národů vede Česká republika s 56 body před Ruskem, které jich má 49 a Slovenskem, jehož jezdci nasbírali dosud 32 bodů.

Michal Matějovský byl po víkendu nadšený. „Skvělý den! První a třetí místo pro mne znamená mnoho. Díky bodům, které jsem vybojoval, se posouvám na druhé místo za Petra Fulína. Upřímně, to byl na počátku tohoto víkendu můj cíl. Díky všem, kteří mi k tomu pomohli,“ jásal Matějovský. „Na lepší výsledek dnes nebylo,“ přiznal zklamaný Petr Fulín.

Matějovský se chystá na velkou akci Rally Show 7. a 8. června na královéhradeckém autodromu, tedy známém letišti. Bude tu k vidění jeho BMW a k získání autogram. Představí se tu také „dakarská“ tatra týmu Václava Svobody. K vidění budou ale i další zajímavé automobily a připravena je i spousta doprovodných akcí.

Předposlední závodní víkend šampionátu se uskuteční o víkendu 21. - 22. června na slavné trati v belgickém Spa-Francorchamps.

Reklama