Hlavní obsah

Skvělý úvod. Loprais s Královnou vede Rallye Breslau

Glebokie/Praha

Suverénním vítězstvím českého pilota Aleše Lopraise skončila úvodní etapa polské Rallye Breslau. Jeho Tatra Královna 69 byla ve startovním poli kamiónů suverénně nejrychlejší.

Foto: loprais.cz

Aleš Loprais na Rallye Dakar (ilustrační foto).

Článek

„Nakonec se nám podařilo připravit novou Tatru Královnu 69 s novým motorem Gyrtech. Vyplatilo se to, alespoň podle průběhu úvodní etapy. Motor má skvělý zátah a vynikající kroutící moment. Našim primárním cílem na téhle soutěži je pro nás nejdůležitější testování vozu, motoru a nastavení tlumení, a to vše musíme sladit s modifikovanou Královnou,“ řekl Aleš Loprais pro Sport.cz.

Úvodní etapa sice měřila jen 71 kilometrů, byla ale hodně náročná, navíc obtížná na navigaci. „Pořadatelé nás nechali startovat jako poslední, ale nám se podařilo předjet asi čtyřicet soupeřů a do cíle jsme dojeli jako první v suverénně nejrychlejším čase. Auto bylo bez problémů. Úspěšný první den byl pro nás byl velmi příjemným vstupem do závodu,“ dodal Loprais startující s novou posádkou. Navigátorem je Španěl Marco Ferran. „Mluvíme španělsky, protože se chci naučit jazyk, jakým se mluví na jihoamerickém Dakaru,“ vysvětlil český pilot.

Soutěž má osm etap. „Není tu klasická dakarská konkurence, ale pro vyzkoušení techniky je ideální. Trať je velmi náročná na techniku a navigaci, navíc ve velmi pěkném prostředí. Už druhá etapa dá všem pořádně zabrat, protože se jede v noci, což bude hodně těžké pro navigaci. Na Dakaru se sice nejezdí noční etapy, ale za tmy se kolikrát dojíždí. I to pro nás bude zajímavý test,“ konstatoval Loprais.

Reklama

Související témata: