Hlavní obsah

Český motorsport zažil v Řecku den jako na pohřbu

LAMIA (Řecko)

Bylo to jako na pohřbu. Zprávy o problémech českých jezdců, respektive českých vozů na trati dvaapadesátého ročníku Akropolis rallye, se množily děsivou rychlostí. Už po třech rychlostních zkouškách byli ze hry o dobré umístění dvě Škody Fabie pilotované Arminem Schwarzem a Janne Tuohinem, odstoupit musel i český pilot stáje Ford Roman Kresta s Focusem WRC.

Článek

Nejprve vypadl Kresta, z první páteční zkoušky, druhé v programu rallye, ujel pouze dva kilometry. "To je snad prokletí," ulevil si rodák z Trnavy u Zlína. V Řecku startoval počtvrté, nikdy v předchozích ročnících se cíle nedočkal. "V jedné zatáčce jsme byli příliš rychlí. Vyjeli jsme z ideální stopy, na navátém prachu nám to ujelo a narazili jsme do příkopu. Byla to vyloženě moje chyba," kál se Kresta.

"Přitom jsem se do Řecka tolik těšil. Vlastně celý půlrok od mého oznámení místa ve Fordu," přiznal, že znalost místních podmínek měla být výhodou. Opak byl pravdou. "Hned jsem věděl, že je zle. Sice jsme jeli ještě kilometr, ale pak jsme auto odstavili. Nárazem praskla spojovací tyč řízení. Nemělo smysl pokračovat," posteskl si.

Útěchou mu je fakt, že od šéfa týmu Wilsona dostal zelenou k pokračování v soutěži v rámci super rallye. "Ztráta je příliš velká, ale uděláme vše pro body týmu a nějaký dílčí výsledek," naznačil Kresta, že se pokusí o umístění v popředí některé ze sobotních či nedělních rychlostních zkoušek.

Tuohina museli odtáhnout na laně

Funus dokonaly české stroje Škoda Fabia WRC z mladoboleslavského Motorsportu. Němec Armin Schwarz odstoupil ve třetí rychlostní zkoušce, Fin Jane Tuohino taktéž. Přitom byli oba nominováni do boje o body pro šampionát značek. "Jsem strašně zklamaný, rozčarovaný," posteskl si Schwarz v servisní zóně.

Jeho Fabii vypověděl službu motor. "Z chlazení, které je umístěné za spolujezdcem nám začala unikat voda a natekla do počítače, který následně přestal fungovat a do motoru teklo příliš mnoho benzínu. Vlastně byl zahlcený," vysvětlil problém Schwarz. Zítra bude v soutěži pokračovat v rámci super rallye narozdíl od kolegy Tuohina, jehož otrhané auto s porouchanou spojkou museli mechanici do servisu odtáhnout na laně.

Paasonen chce ještě zabojovat

Nejlépe z borců mladoboleslavského týmu si tak stojí Jani Paasonen, který je na dvanáctém místě. "Do Fabie jsem se s výjimkou testování vrátil po dlouhé době. Naposledy jsem jel v Mexiku v polovině března. Proto jsem zpočátku dnešní etapy volil bezpečnější jízdu. Auto fungovalo perfektně," pochvaloval si. "S výsledkem jsem poměrně spokojený. Odstupy od jezdců přede mnou nejsou nijak velké, takže se pokusím rozdíl smazat," slíbil finský pilot.

Reklama

Související témata: