Hlavní obsah

V Singapuru se představili kandidáti na OH 2012

SINGAPUR

Posledních 45 minut měli ve středu dopoledne představitelé kandidátských měst na svou prezentaci před výběrem pořadatele olympijských her v roce 2012. Na zasedání v Singapuru nastínili zástupci Paříže, New Yorku, Moskvy, Londýna a Madridu své projekty členům Mezinárodního olympijského výboru a snažili se je na poslední chvíli přesvědčit, aby jim při volbách dali hlas.

Článek

Zvoleno bude kandidátské město, které získá nadpoloviční většinu hlasů. Pokud se to nikomu v prvním kole nepodaří, vypadne kandidát s nejnižším počtem hlasů. V případných dalších kolech tajné volby se pak bude postupovat obdobně až do rozhodnutí.

Ceremoniál s vyhlášením výsledku začne ve 13:30 SELČ. Prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge otevře obálku a oznámí vítězné město o devět minut později.

Hlasovat nemohou členové MOV z kandidátských zemí

V prvním kole by mělo hlasovat 99 ze 116 členů MOV včetně Jana Železného. Předseda MOV Jacques Rogge se volby neúčastní a do doby, než jejich město vypadne, se nemohou zapojit ani členové z kandidátských zemí. Těch je čtrnáct, dva ze Španělska a po třech z USA, Ruska, Británie i Francie. Na zasedání chybí řecký zástupce v MOV Nikos Filaretos a Bulhar Ivan Slavkov přišel o hlasovací právo kvůli podezření z korupce.

Za favorita je všeobecně považována Paříž, která dnes při závěrečné prezentaci vsadila na film režiséra Luka Bessona. Na základě průzkumu britské společnosti Sportcal však u světových funkcionářů vyhrává Londýn a očekává se těsná volba, v níž může rozhodnout jediný hlas.

Moskvě přitížili Čečenci

Naopak Moskvě v závěru kampaně zřejmě uškodilo i úterní prohlášení čečenských povstalců, kteří varovali, že sportovcům hrozí v případě konání her v Rusku útoky jejich ozbrojenců. To se dnes starosta Jurij Lužkov snažil vyvrátit. Bombové útoky extremistů snižují i šance Madridu.

V Singapuru se na poslední chvíli mocně lobbovalo a jednalo v zákulisí. Kandidátská města na místě podporovaly nejrůznější celebrity typu Davida Beckhama či Muhammada Aliho, přijelo i množství politiků - například francouzský prezident Jacques Chirac, britský premiér Tony Blair nebo španělská královna Sofie. Ruský prezident Vladimir Putin promluvil k delegátům prostřednictvím telemostu, ale zato poprvé v angličtině.

Reklama