Hlavní obsah

Škoda nasadí do Německé rallye tři vozy, poprvé i Kopeckého

MLADÁ BOLESLAV/PRAHA

Trojice pilotů Armin Schwarz, Alex Bengué a Jan Kopecký bude v závěru týdne hájit barvy továrního týmu Škoda Motorsport v Německé rallye, desátém podniku mistrovství světa v automobilových soutěžích. Zatímco Schwarz startuje v celém šampionátu, Bengué usedne do fabie WRC teprve podruhé. Pro Kopeckého bude start letošní premiérou ve světové konkurenci za volantem mladoboleslavského speciálu.

Foto: eWRC.cz/Martin Bobek

Jan Kopecký s vozem Škoda Fabia WRC při Rallye Tatry.

Článek

"Německo je pro značku Škoda velmi významným trhem a tak je tato soutěž pro nás velmi důležitá," řekl vedoucí týmu Martin Mühlmeier v oficiální tiskové zprávě Škody. Na předešlé rallye ve Finsku se podle jeho slov ukázalo, že fabia je spolehlivější, což by měl být základ pro dosažení solidního výsledku. "Máme velmi dobrou jezdeckou sestavu a během několika minulých týdnů jsme intenzivně testovali," uvedl Mühlmeier.

Bengué věří v dobrý výsledek

V okolí Trevíru se pojede na asfaltovém povrchu, který vystřídá šotolinové tratě z minulých světových rallye. Každý den čekají jezdce jiné podmínky. V pátek se začne na úzkých tratích s mnoha zatáčkami mezi vinicemi Moselského údolí, v sobotu se pojedou rychlé úseky v bývalém vojenském prostoru Baumholder a třetí etapa zavede závodníky do sárského regionu, kde bude povrch hladký a tratě plynulé.

"Rozdílné rychlostní zkoušky nutí k velmi rychlé adaptaci na změnu povrchu tratí i podmínek. Jsou to prakticky tři soutěže v jedné, ale naštěstí je fabia velmi univerzálním vozem," řekl Schwarz, kterého tentokrát v boji o body do hodnocení značek doplní Bengué. Francouzský pilot se předvedl v dobrém světle na úvod sezóny v Monte Carlu, kde vyhrál dvě rychlostní zkoušky. "Od té doby jsem MS nejel a nevím, jak rychlí budou soupeři. Věřím ale, že můj odstup bude velmi těsný," řekl Bengué.

Kopecký chce hlavně dojet

Letos poprvé bude barvy Škody v MS hájit i Kopecký, který má před závodem jen jeden cíl. "Chci jet rychle, bezpečně a dojet až do cíle," uvedl úřadující český šampion. S fabií startoval v MS naposledy loni na Katalánské rallye, kde jeho snažení ukončil kámen schovaný v trávě. Letos startoval s produkčním mitsubishi ve Finsku a skončil ve čtvrté desítce konečného pořadí.

Německá rallye, která byla do kalendáře MS zařazena poprvé v roce 2002, bude slavnostně zahájena ve čtvrtek. Závodit se začne až v pátek, kdy na posádky čeká šest rychlostních zkoušek. V sobotu o jednu více a v neděli opět šest měřených úseků. Celkem jezdci absolvují 355 "ostrých" kilometrů. Vítězná posádka bude známa v neděli kolem 13:30.

Reklama

Související témata: