Hlavní obsah

Milovník rallye Michael Park řečený Beef

CARDIFF

Nejen britské motoristické fanoušky v neděli zarmoutila zpráva o úmrtí navigátora Michaela Parka. Patřil mezi špičkové spolujezdce. Zahynul při nehodě na začátku 15. rychlostní zkoušky Britské rallye, která byla pro fandy ve znamení návratu Colina McRae v barvách Škody Motorsport. Jen dvě erzety před koncem však radost a nadšení z průběhu 12. dílu seriálu mistrovství světa vystřídal smutek a bolest.

Foto: Sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

Michael Park, přezdívaný Beef, se pro rallye nadchl v deseti letech. V britském národním šampionátu jezdil s piloty Davidem a Markem Higginsovými.

V roce 2000 přišel zlom. Spojil své síly s nadějným Estoncem Markko Märtinem a jezdili se soukromou Toyotou Corrola. V šampionátu získali jeden bod. Byli ale jedním z největších oživení sezóny. Následující ročník mistrovského seriálu se jejich služeb rozhodl využít tým Subaru.

Od sezóny 2002 jezdil s Märtinem v barvách fordu. V roce 2003 zvítězili v Řecku a Finsku, o rok později již společně slavili vítězství ve třech podnicích seriálu. Po loňské sezóně nadějná dvojice přesedlala do Peugeotu 307 WRC.

V letošním ročníku byla před Britskou rallye posádka Märtin/Park na čtvrtém místě se ziskem 53 bodů. Ztrácela pouze dva body na třetího Nora Petera Solberga a osm na týmového kolegu Marcuse Grönholma. Jejich společné výkony byly základním pilířem úspěchu automobilky v Poháru konstruktérů, ve kterém Peugeot ztrácí šest bodů na vedoucí Citroën se 123 body před Britskou rallye.

Reklama

Související témata: