Hlavní obsah

Vojáček jede po dvou triumfech dobýt Šternberk

Praha

Český jezdec Lukáš Vojáček je v ráži. V květnu dokázal vyhrát na pyrenejském tažení hned dva závody mistrovství Evropy automobilů do vrchu ve španělském Al Fitu i portugalské Rampa da Falperra. Svůj „hattrick“ chce završit o víkendu ve Šternberku na jednom z nejstarších automobilových závodů na planetě Ecce Homo.

Foto: Foto archiv Ennobele racing club

Lukáš Vojáček s mitsubishi útočí na vítězství ve Španělsku.

Článek

Po čtyřech závodech evropského mistrovství vede šampionát ve skupině A před dalším Čechem Jaromírem Malým a v absolutním pořadí cestovních vozů je průběžně druhý. „Moje mitsubishi je perfektně vyladěné. Samozřejmě bych rád tuto letošní bilanci vítězných závodů rozšířil i o triumf na mém oblíbeném domácím závodě, ale ne vždy se mi tady daří. Například v roce 2013 jsem nestihl první tréninkovou jízdu na dešti a díky tréninkovému manku jsem následně skončil až na čtvrtém místě. To mě bohužel v celkovém součtu stálo zisk absolutního mistra Evropy. Věřím, že letos se nic takového nebude opakovat," přeje si Lukáš Vojáček.

Pražský Ennoble racing klub staví ve Šternberku na start hned šest vozů. Lukáš Vojáček není jediným, kdo má reálné šance na prvenství. S Ferrari 430 GT pojede jeho otec Petr Vojáček, jedna z legend českých automobilových závodníků do vrchu. Červený vůz je skutečným unikátem na českých kopcích. „Byla to šťastná koupě. Auto jede skutečně nádherně," libuje si Petr Vojáček.

Jubilejní Ecce homo

Závod Ecce Homo ve Šternberku se pojede o víkendu už po 110. a po 35. jako součást mistrovství Evropy. „Zázemí tu je vždycky perfektní. Pořadatelský tým kolem ředitele Vlastimila Malíka vytváří výborné podmínky pro jezdce i diváky, kterých tu chodí pravidelně kolem 25 tisíc. Uspět před nimi, to je výzva a čest," říká Lukáš Vojáček.

Ve Šternberku se představí celá evropská jezdecká špička v čele s Italem Faggiolim, Lucemburčanem Hauserem nebo Francouzem Petitem, což slibuje velkou podívanou. Úspěšně by jim měli sekundovat domácí jezdci, vedle Vojáčků také Beneš, Janík, Nevěřil. Chybět však bude po několika desetiletích před měsíce tragicky zesnulý Otakar Krámský...

Závody začínají pátečními přejímkami, v sobotu se jedou dvě tréninkové jízdy. V neděli jsou na programu dvě ostré závodní jízdy. Startovat bude ve všech kategoriích, včetně veteránů, na 120 jezdců.

Reklama