Hlavní obsah

Kresta zahnal obavy nejlepším výsledkem kariéry

PRAHA

S obavami vstupoval do Korsické rallye Roman Kresta. Český jezdec továrního týmu Ford se na středomořském ostrově představil po třech letech a vzhledem k tomu, že soutěž prošla takřka totální obměnou, získával jistotu na úzkých cestách pomaleji. Nakonec si ale Kresta dojel pro nejlepší výsledek v kariéře.

Foto: Ford Motor Company

Roman Kresta

Článek

Kresta s navigátorem Janem Tománkem skončili na páté příčce a vylepšili tak své dosavadní maximum, kterým byla šestá místa na Sardinii, Kypru, v Německu a ve Velké Británii. Současně také stanovili nejlepší výsledek českého jezdce s vozem WRC v mistrovství světa.

"Ve čtvrtek večer jsem měl před startem obavy. Věděl jsem, že to bude těžká soutěž, protože jsem měl málo zkušeností na těchto cestách. Ale šlo to daleko lépe, než jsem očekával. V pátek jsem jel opatrně, ale asi se to vyplatilo, protože jsem se uklidnil," ohlédl se Kresta za začátkem soutěže.

Český pilot vstoupil do soutěže na sedmém místě a během druhé etapy se posunul ještě o jednu příčku výš. V úvodní erzetě poslední etapy se posunul na páté místo a pak hlídal dotírajícího Francouze Alexe Bengueho. "Tým mi celý den posílal Bengueovy mezičasy a podle toho jsem upravoval své tempo, abych nemusel zbytečně riskovat," přiblížil Kresta.

Druhé místo skoro jako vítězství

Páté místo nakonec udržel a přispěl tak k úspěšnému vystoupení Fordu při jubilejním stém vystoupení vozu Focus RS WRC v seriálu MS. "Cítím velkou hrdost. Jsem hrdý na Ford, na svou zemi i na sebe," přiznal Kresta po skončení soutěže. Toni Gardemeister skončil druhý za suverénním Sébastienem Loebem s citroënem a vybojoval tak pro Focus šedesáté pódium.

Ford si ziskem dvanácti bodů upevnil třetí místo v hodnocení značek a spokojenost tak panovala v celém týmu. "Oba vozy jely bezchybně. Toni předvedl od začátku až do konce skvělý výkon. Věděli jsme, že Loeb bude v podstatě nedotknutelný, takže to je skoro jako vítězství. Z Romanova výkonu mám radost. Jel rozumně, kontroloval situaci a dokázal zvládnout dnešní tlak," uvedl šéf stáje Malcolm Wilson.

Reklama

Související témata: