Hlavní obsah

Štěpán Vojtěch je po prvním dnu Waldviertel Rallye třetí

HORN (RAKOUSKO)

Na průběžné třetí příčce je po prvním dnu 25. ročníku rakouské Waldviertel rallye český jezdec týmu ÖMV Rally Team Štěpán Vojtěch. Obhájce loňské druhé příčky ztrácí na vedoucího Rakušana Stohla dvě minuty, za dalším domácím jezdcem Baumschlagerem na druhé příčce je o 100 sekund. V sobotu pokračuje závod devíti rychlostními zkouškami.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Štěpán Vojtěch na tratí Waldviertel rallye 2005

Článek

Soutěži od úvodní rychlostní zkoušky vévodí zkušený domácí jezdec Manfred Stohl s vozem Mitsubishi Lancer Evo VIII, který vyhrál všechny páteční rychlostní zkoušky.

Štěpán Vojtěch s Peuegotem 206 WRC zahájil na šotolině slibně a po dvou etapách v okolí Littschau byl na druhé příčce s minimálním náskokem dvou desetin sekundy před třetím Baumschlagerem. "Na soutěž jsme se těšili, je to pro nás nová zkušenost. Nikdy jsme na šotolině kompletní rallye nejeli. I proto jsme zvolili opatrnější tempo v úvodu," řekl Vojtěch Sportu.cz.

Ve 3. RZ ale český reprezentant utrhl hadičku u pravé zadní brzdy a musel zbytek zkoušky a kompletní 4. erzetu dojet bez turba a brzd. Vojtěch se spolujezdcem Michalem Ernstem nabrali minutovou ztrátu. "Museli jsme najet na přejezdový režim," okomentoval patálie v cíli prvního dne roztrpčelý Štěpán Vojtěch.

Dva dolité litry vody

Problémům ale nebyl konec, další se přidaly v rychlostní zkoušce číslo sedm. "Při odbočení jsme drbli spodkem a zničili chladič. Z něj tekla voda, což byl zásadní problém. Dva litry vody jsme dolili, ale stejně jsme museli závadu provizorně opravit," popsal lapálie Vojtěch.

Větší problémy měl v 8. rychlostní zkoušce domácí jezdec Franz Wittman junior, který svůj vůz Mitsubishi EVO VII obrátil na střechu a ze závodu odstoupil. Stejně se vedlo slovenské posádce Cserhalmi/Krajňák, která je po technickém problému také ze hry.

I přes potíže drží česká posádka ÖMV Rally Teamu Vojtěch/Ernst po prvním dnu třetí příčku, když před rokem byla po polovině soutěže pátá se ztrátou 2:21 minuty. V sobotu se v okolí Hornu jede na převážně asfaltové trati, se kterou má Vojtěch více zkušeností.

Pořadí 25. ročníku Waldviertel rallye - po 1. dnu.
1. Stohl/Minor (Rak.) 1:17:30,4 h, 2. Baumschlager/Zeltner (Rak.) +19,8 s, 3. Š. Vojtěch/Ernst (ČR) + 2:00,2 min., 4. Wolff/Pöschl +2:01,4, 5. Gassner, Thannhäuser (Něm.) 2:58,3.

Reklama

Související témata: