Hlavní obsah

Citroën slaví a pomalu chystá odchod ze scény

PRAHA

Je dobojováno. Poslední podnik letošního mistrovství světa v rallye se může za dva týdny odehrát v pohodové atmosféře. Po šampionátu jezdců je totiž jasno i v Poháru konstruktérů: díky dvěma prvním místům ve víkendové Katalánské rallye získal titul potřetí v řadě tovární tým Citroën.

Foto: Citroën

Francouz Sebastien Loeb s vozem Citroën Xsara WRC na trati Rallye Monte Carlo 2005.

Článek

Víkend snů. Tak označil soutěž ve Španělsku dvojnásobný mistr světa Sébastien Loeb. Francouzský pilot si v Katalánsku dojel pro premiérové vítězství a jeho týmový kolega Francois Duval skončil druhý. Na čtvrtém místě navíc dojel Xavi Pons se soukromou Xsarou WRC a titul v juniorském šampionátu si zajistil Dani Sordo s vozem Citroën C2.

Loeb vedle pomoci týmu opět vylepšil své osobní statistiky, když si dojel pro rekordní desáté vítězství v sezóně a podvanácté v řadě stál na stupních vítězů. Se spolujezdcem Danielem Elenou vybojovali dvacáté vítězství v seriálu MS a posunuli se na páté místo historických tabulek. Těm vládne s šestadvaceti triumfy nedávný člen týmu Citroën Carlos Sainz.

"Byl to víkend snů! Je to ale výsledek nadšení a tvrdé práce všech členů týmu. Moje desáté vítězství je symbolem naší skvělé sezóny a rád bych ho věnoval právě jim," jásal po skončení soutěže Loeb.

Chystá se loučení mistrů

Z kalendáře letošního světového šampionátu zbývá odjet již jen Australskou rallye (11. - 13. 11.), šéf týmu Guy Fréquelin se ale mohl pustit do hodnocení úspěšné sezóny už ve Španělsku. "Měli jsme těžký začátek. Po Švédsku a Mexiku jsme si řekli cosi v tom smyslu, že 'každý rok je jiný'. Myslím, že díky celému týmu to nebyla pouze 'jiná sezóna', ale především že byla úspěšnější než ty předchozí," uvedl bývalý soutěžní jezdec.

Fréquelinův tým se pomalu připravuje na své poslední vystoupení v seriálu MS, spolu s koncernovým partnerem, automobilkou Peugeot, totiž elitní svět rallye opustí. Vedení nejlepší stáje posledních tří let nicméně minulý týden oznámilo, že v sezóně 2007 bude opět zpět. I s fenomenálním Loebem a navíc s novou zbraní: speciálem Citroën C4 WRC.

Reklama

Související témata: