Hlavní obsah

McRae je s fabií po první etapě v Austrálii třetí

PERTH

Senzace! Skotský pilot Colin McRae vstoupil v pátek výborně do Australské rallye a za volantem Škody Fabia WRC je po první etapě poslední soutěže letošního mistrovství světa na třetím místě. V čele průběžného pořadí je po jedenácti rychlostních zkouškách Nor Petter Solberg se subaru, jemuž pomohlo odstoupení již jistého světového šampióna Francouze Sébastiena Loeba s citroënem.

Foto: Škoda Motorsport

Skot Colin McRae za volantem Škody Fabia WRC.

Článek
Fotogalerie

"Paráda! Chvíli jsem si musel opět zvykat na vůz, ale bylo to rychlé. Vybrali jsme dobré pneumatiky a nasadili vskutku pěkné tempo. Důležité je, že i při druhých průjezdech zajíždíme podobné časy. Teď jde o to, abychom nasazenou laťku udrželi i v dalším průběhu soutěže," nechal se slyšet McRae, jenž se po Loebově odstoupení dokonce propracoval na druhou příčku, v závěrečných dvou erzetách jej ale předstihl o 1,4 sekundy druhý pilot Citroënu Francois Duval.

Úvod soutěže v okolí Perthu vyšel také Romanu Krestovi, který v Austrálii jede zřejmě poslední soutěž v továrním týmu Ford. Britská stáj nasadila v posledním podniku sezóny vůz pro příští rok, což přineslo jak pro Krestu, tak pro druhého pilota Fordu Toniho Gardemeistera půlminutovou penalizaci za použití jiného motoru vůči poslední mimoevropské soutěži v Japonsku.

Kresta přesto figuroval po sedmi erzetách na vynikajícím pátém místě a nebýt navýšeného času byl by v pořadí také díky dvěma čtvrtým a dvěma pátým místům v rychlostních vložkách ještě před McRaem. Poté ale český jezdec klesl na osmé místo.

"Přijde mi, jako bych jel na nákup, ale motor nového focusu je tak dobrý, že jedu opravdu rychle. Jen musím zapomenout vše, co jsem se naučil se starým vozem, a zvykat si nanovo. Je toho docela hodně, cesty jsou kluzké, navíc jedu v Austrálii poprvé," podotkl Kresta.

Skončil i Grönholm

Již jistý letošní mistr světa Loeb si po odstoupení nepřipíše jedenácté prvenství v letošním seriálu mistrovství světa. Francouz od začátku soutěže stíhal Solberga a po osmé rychlostní zkoušce se posunul do čela pořadí. Ne však na dlouho: na devátém měřeném úseku vylétl z tratě, narazil do stromu a první etapa pro něj skončila.

Solberg má naproti tomu blízko k celkově druhému místu v letošním MS. Jeho hlavní soupeř v boji o post vicemistra Marcus Grönholm z Finska totiž na sedmém měřeném úseku poškodil zavěšení kol a odstoupil. Podle pravidel se do rallye může v sobotu vrátit, dostal by však penalizaci 20 minut.

O okamžiky hrůzy se postarala hned v první rychlostní zkoušce dne dvojka Peugeotu Daniel Carlsson. Švédský pilot vyletěl z cesty, narazil do stromu a jeho vůz 307 WRC se vzňal. Devětadvacetiletý Carlsson i spolujezdec Mattias Anderson byli okamžitě převezeni do nemocnice, podle zpráv pořadatelů ale vyvázli z nebezpečně vypadající nehody bez vážných zranění.

Loučící se jednička továrního týmu Škoda Motorsport Němec Armin Schwarz uzavřela s druhou fabií první den soutěže na desátém místě.

Australská rallye pokračuje v sobotu druhou etapou, v níž piloti absolvují celkem devět rychlostních zkoušek.

Australská rallye - po 1. etapě
1. P. Solberg (Nor./Subaru)1:14:58,0
2. Duval (Belg./Citroën)+ 46,6
3. McRae (Brit./Škoda)+ 48,0
4. Rovanperä (Fin./Mitsubishi)+ 1:03,5
5. Stohl (Rak./Citroën)+ 1:13,4
6. Galli (It./Mitsubishi)+ 1:20,2
7. Gardemeister (Fin./Ford)+ 1:37,6
8. Kresta (ČR/Ford)+ 1:46,8
...
11. Schwarz (Něm./Škoda)+ 2:29,4

Reklama

Související témata: