Hlavní obsah

Kopecký: zrychlit by znamenalo riskovat

Salou

Osmadevadesát ostrých kilometrů dělí českého automobilového závodníka Jana Kopeckého se Škodou Fabií WRC od životního výsledku. V Katalánské rallye, která se jede v okolí městečka Salou, je po sobotní druhé etapě na pátém místě. Nejlépe skončil v podniku mistrovství světa osmý právě ve Španělsku při loňském ročníku soutěže.

Článek

"Pochopitelně je to skvělé, ale do cíle zbývá ještě téměř sto kilometrů a to je hodně. Stát se může cokoli," krotí přehnaný optimismus jezdec Czech rallye týmu Škoda Kopecký.

Zůstává zcela v klidu. "Pomohl mi třídenní test, který jsme absolvovali před startem soutěže. Našli jsme správnou cestu a udělali některé změny, které nám výrazně pomohly," vypráví Kopecký.

Postupně zajel devátý, osmý, devátý, třetí a dvakrát sedmý čas. "Jeden dílčí výsledek nic neznamená," poznamenal při pohledu do statistik sobotních výsledků, v níž ho hřálo jedno umístění mezi třemi nejrychlejšími. "Rozhodující bude, jestli udržíme dosavadní tempo," říká mladý jezdec.

Bengue si umí auto přizpůsobit

Na čtvrtého Grönholma ztrácí jen 4,1 vteřiny, ale finský jezdec továrního Focusu WRC půjde nepochybně pořadím ještě vpřed. Mnohem reálnější je atak Francouze Alexandra Bengueho s Peugeotem 307 WRC, který je před Kopeckým o 18,5 vteřiny.

"Jenže Alex jede hodně dobře, navíc si umí auto přizpůsobit," přemítá český závodník o soupeři, s nímž se ještě v minulé sezóně potkával v barvách tovární stáje Škoda Motorsport. "Mohli bychom zrychlit, ale byl by to příliš velký risk. Řekl bych nezdravý," tvrdí Kopecký.

Taktika není jednoznačná

Taktika na nedělní etapu je tedy jednoznačná. Pokračovat v tempu z předcházejících dvou etap a pokusit se uhájit současný čtyři body za páté místo. Na Belgičana Duvala s Fabií WRC a Nora Solberga se Subaru WRC má český jezdec náskok více než minutu.

"Ale nesmím se nechat ukolébat, protože defekt tady hrozí na každém metru. Zvláště při druhých průjezdech, kdy je trať hodně špinavá. A vyhnout kamenům či jiným nástrahám nemůžete, neboť výjezdem z optimální stopy riskujete ještě větší problém."

Reklama

Související témata: