Hlavní obsah

Po tříleté pauze zvládne dvě stě kliků jako nic. Při návratu mezi elitu pomohla hokejová hobby liga

Praha

Pětinásobný český šampión v automobilových soutěžích Roman Kresta se vrací po téměř tříleté pauze do závodního kolotoče! O víkendu bude jednačtyřicetiletý pilot se Škodou Fabia R5 startovat na Bohemia rallye. V soutěži se bývalý pilot seriálu mistrovství světa představil naposledy v srpnu 2014.

Roman Kresta se vrací mezi závodníkyVideo: Sport.cz

 
Článek

„Poprvé v kariéře nebudu pod tlakem, že musím jet na vítězství. Ohromně se těším. Když se všechno sejde, chtěl bych bojovat v první pětce. Ale přeci jen závodní pauza byla dlouhá," říká Kresta, jehož šokoval ohlas fanoušků. „Nečekal jsem, že by tolik lidí ještě chtělo vidět Krestu závodit. Ohlas na sociálních sítích, při osobních setkáních i prostřednictvím sms byl neuvěřitelný," přiznává borec, jenž se na výsluní dostal s vozy stáje Škoda Motorsport.

V roce 2005 se zapsal do historie, když jako první český závodník absolvoval v továrním týmu kompletní seriál mistrovství světa mezi elitou. Coby pilot Fordu Focus WRC vybojoval osmou příčku v absolutním pořadí šampionátu. Následně se zaměřil na starty v mistrovství Evropy či domácím šampionátu. A v posledních letech se věnoval vlastní firmě Kresta racing, která připravuje soutěžní speciály. „Nabídky vrátit se na závodní tratě jsem měl v minulém i předminulém roce. Dva roky jsme v Luhačovicích stavěli dílny, byl jsem vytížený od rána do večera. Ale letos od začátku roku ve mně myšlenka startu dozrávala. A teď jsem si s pomocí partnerů udělal radost," směje se Kresta před bitvami v okolí Mladé Boleslavi a Liberce

Pobídkou pro něj byla i podpora rodiny. „Děti se měl pořád ptaly, jestli ještě pojedu závod. Rovněž manželka byla mému comebacku nakloněna. Když se k tomu pak přidal navigátor Petr Starý, tak nebylo co řešit," vysvětluje borec pocházejí z Trnavy u Zlína.

Návrat nebere na lehkou váhu. „Odpovědně jsem pracoval na fyzické kondici. Pořád si držím váhu kolem osmašedesáti kilogramů. Udělat ráno dvě stě kliků je samozřejmost. Navíc jsem propadnul kouzlu hokeje. Zapojil jsem se do hobby ligy. Sice hrát neumím, ale děsně mě to baví. Na ledě jsem dostával hodně do těla. A když byl návrat definitivní, dvakrát či třikrát v týdnu jsem zašel do posilovny," vypravuje jeden z nejúspěšnějších pilotů v české historii.

V minulých dnech se během testovacích jízd snažil sžít se závodním speciálem z vlastní dílny. „Najel jsem asi dvě stě kilometrů. První test byl docela krutý. Hodně jsem ze závodního rytmu vypadl. Ještě mě čeká jeden ostrý test, ale je to stejně jedno. Rozpis, jeho vnímání a situace provázející závod stejně člověk nenatrénuje," krčí rameny Kresta.

V plánu má start i na srpnové Barum rallye. Ve Zlíně, kde je jako doma, pojede bez ohledu na výsledek nadcházející soutěže. „Slyšel jsem, že budu nahánět Honzu Kopeckého nebo Vencu Pecha. Ale to je technicky nemožné. Navíc už mi není dvacet, mám rodinu, firmu," připomíná Kresta, že rozhodně pojede hlavou a bitva s dvěma elitními českými závodníky pro něj není tématem. „Ovšem je pravda, že jak člověk nasadí helmu, všechno je jinak," ujišťuje Kresta, že ani přes tříletou pauzu si pořád uchoval srdce závodníka.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.