Hlavní obsah

Růžička cítí nervozitu. Díky hokeji můžou být lidi zase hrdí, že jsme Češi

Praha

Už jen pár hodin zbývá do začátku hokejového šampionátu a kouč české hokejové reprezentace neskrývá, že už se nemůže dočkat zápasu se Švédy, s jehož startem z něj spadne nervozita. Vladimír Růžička si je vědomý, že domácí mistrovství světa bude mezi tuzemskými fanoušky mimořádně sledované a rád by v nich prostřednictvím výkonů svého týmu probudil národní hrdost.

Rozhovor s reprezentačním trenérem Vladimírem RůžičkouVideo: Sport.cz

 
Článek

„Je jasné, že lidi, kteří hokej normálně nesledují, mu teď začnou věnovat pozornost, když se hraje doma. Jak řekl Jarda Špaček (Růžičkův asistent) - nálada národa se bude určovat podle toho, jestli budeme hrát hokej dobře, nebo špatně," připouští Růžička, že hokej se nyní v České republice stane na víc než dva týdny tématem číslo jedna.

„Pokusíme se lidem udělat radost. Hokej může dát lidi hodně dohromady a můžou zase být hrdí na to, že jsme Češi," tvrdí Růžička, jenž domácí šampionát zažil už dvakrát. V roce 1985 ještě jako hráč pomohl Československu vybojovat titul mistrů světa, před jedenácti lety pak vedl národní tým už jako trenér. Jeho výběr podával v základní skupině skvělé výkony, o to bolestivější ale byla čtvrtfinálová prohra na nájezdy se Spojenými státy americkými.

Jak vleze na střídačku, nervozita z něj spadne

„Jako trošku něco jiného být hráčem a trenérem. V pětaosmdesátém mi bylo jednadvacet let a zodpovědnost jsem necítil takovou, jako když jste trenér. A mistrovství světa prožíváte jinak, když už jste starší hráč a není vám dvaadvacet. Berete to jinak, uvědomíte si to až postupem času," říká jednapadesátiletý stratég a už vyhlíží duel s výběrem Tří korunek.

„Těším se, až to vypukne, protože teď je ve mně nervozitka. Doufám, že zdravá. Stejné je to i u hráčů. Jak už mistrovství začne, a skočíte na led, najednou je to dobrý a všechno z vás spadne. U trenérů platí to samé, když vlezeme na střídačku," ujišťuje Růžička.

Fanouškům na dálku slibuje, že jeho svěřenci udělají pro úspěch, kterým by byl zisk medaile, maximum. „Důležitý je, abychom na ledě nechali všechny síly a pracovali do úmoru. Ke všem soupeřům máme pokoru, už loňské mistrovství světa ukázalo, že není slabých soupeřů. Možná papírově, ale na ledě to tak nevypadá. Vždyť loni v Minsku jsme jen jednou vyhráli o dva góly nad Italy. Každý tým prostě může překvapit, bude to hodně vyrovnaný."

Reklama

Související témata: