Hlavní obsah

Česko - Rakousko 4:0Češi se polovinu zápasu střelecky trápili, pak už ale proti Rakušanům koncertovali

MinutaMin. Tým Hráč Akce
32. O. Němec 1 : 0
39. Zaťovič 2 : 0
40. Sobotka 3 : 0
41. Voráček 4 : 0
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Polovinu zápasu nemohli najít recept na vynikajícího rakouského gólmana Starkbauma, nakonec ale čeští hokejisté ve svém pátém utkání na domácím mistrovství světa úlohu favorita splnili. Outsidera porazili 4:0 a neztratili s ním bod ani v šestém vzájemném duelu na MS. Růžičkův tým se tak v tabulce základní skupiny A posunul se ziskem deseti bodů na třetí místo před Švýcary. Další zápas čeká Čechy v neděli od 16:15 s Německem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český útočník Martin Zaťovič oslavuje svůj gól v utkání MS proti Rakousku.

Článek
Fotogalerie

Český tým vyrukoval na Rakušany, kteří na turnaji prohráli se Švédy i Francouzi a vybojovali dva body za výhru nad Švýcary po nájezdech, s pozměněnými útoky. Ten elitní sice zůstal ve stejném složení jako o den dříve proti Francii, v dalších ale došlo ke korekcím. K Jágrovi s Kovářem se na levé křídlo posunul Červenka místo Simona, jenž se vrátil do čtvrté řady ke Koukalovi se Zaťovičem, přičemž Smoleňák putoval zpět do třetího útoku.

Byli to ale překvapivě Rakušané, kdo v úvodních minutách mnohem víc zlobil. Po přečkaném vyloučení Voráčka si vyjel zpoza Pavelcovy brány Komarek a jen těsně minul, Latusu pak zase český gólman vychytal levým betonem. Domácí se poprvé osmělili až v polovině třetiny, jenže přihrávka Voráčka na Hertla při přečíslení dvou na jednoho postrádala přesnost. To už se nedalo říct o dělovce Nakládala, který orazítkoval tyč.

A branková konstrukce pomohla Starkbaumovi i o chvilku později, když si na ni Rakušané srazili pokus Zaťoviče. V devatenácté minutě ale museli Češi děkovat Pavelcovi, že neprohrávají, neboť gólman Winnipegu vytáhl fantastický zákrok betonem proti bekhendovému zakončení Leblera. A skóre se neměnilo ani v samém závěru úvodní třetiny, dorážející Jágr totiž z hranice brankoviště odkrytou branku netrefil.

Sílící tlak Čechů už outsider neustál

Po první změně stran sice Růžičkův výběr nevyužil půlminutovou dvojnásobnou přesilovku, jeho tlak ale každou vteřinou sílil. Rakušané se v podstatě k ničemu nedostávali, výjimkou byl jen Altmannův pokus mimo. To Češi pálili jednu vyloženou šanci za druhou, jako když Smoleňák s Novotným netrefili z ideálních pozic branku.

Ve 32. minutě už se ale vyprodaná O2 arena dočkala. Obránce Němec, hrdina čtvrtečního souboje s Francií, v němž vstřelil dva góly a přidal i asistenci, vypálil přes hradbu těl nad Starkbaumovu vyrážečku a konečně favorita uklidnil. Domácí se dál hnali do útoku, v rozmezí dvou minut upalovali sami na branku Červenka i Koukal, trefili ale jen brankáře. A když pak vyslal nenápadný projektil Sobotka, zachránila Rakušany už potřetí v zápase tyčka.

Ve 39. minutě vzal při přečíslení dvou na jednoho zodpovědnost na sebe Zaťovič a přesnou ranou do horního růžku přidal druhý gól. A Čechům se do šatny odcházelo ještě veseleji, protože za dalších 59 vteřin se trefil i Sobotka. Naprosto zasloužené vyústění obrazu hry v prostředním dějství, které domácí na střely ovládli poměrem 22:2...

Náhradní gólman Swette inkasoval už po 7 vteřinách

Do závěrečné části vystřídal Starkbauma Swette, už po sedmi vteřinách ovšem kapituloval. Jordán narýsoval přesnou přihrávku pro Voráčka a český kapitán zamířil v úniku přesně mezi betony. Čáslava posléze už počtvrté mířil do rakouské brankové konstrukce, krásnou pohlednou akcí se dvěma otočkami se blýskl Jágr, pátý gól ale nepřidal.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina A (Praha):
Česká republika - Rakousko 4:0 (0:0, 3:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 32. Němec (Simon), 39. Zaťovič (Hejda, Němec), 40. Sobotka (Červenka, Krejčík), 41. Voráček (Jordán, Hertl). Rozhodčí: Rönn (Fin.), Bulanov - Lazarev (oba Rus.), McIntyre (USA). Vyloučení: 2:5. Bez využití. Diváci: 17 383 (vyprodáno).
ČR: Pavelec - Jordán, Hejda, Nakládal, Kolář, Němec, Čáslava, Krejčík - Voráček, Sobotka, Hertl - Jágr, Jan Kovář, Červenka - Smoleňák, Novotný, Erat - Simon, Koukal, Zaťovič. Trenéři: Vladimír Růžička, Ondřej Weissmann a Jaroslav Špaček.
Rakousko: Starkbaum (41. Swette) - Pallestrang, Heinrich, Schumnig, Mitterdorfer, Altmann, Mühlstein, Peter - Latusa, Komarek, T. Raffl - Herburger, M. Raffl, Lebler - Rotter, Hundertpfund, Ganahl - Petrik, Fischer, Cijan - Woger. Trenér: Daniel Ratushny.

Reklama

Související témata: