Hlavní obsah

Růžička: Tohle jsem ještě nezažil. Naši fanoušci jsou jako ti brazilští ve fotbale

Praha

Stále si zoufá, že defenziva na jeho vkus vyrábí až příliš mnoho chyb. Kouč české hokejové reprezentace Vladimír Růžička však ví, že hrát mistrovství světa před domácím publikem není nic jednoduchého. „Jako hráč pamatuju mistrovství 1985, jako trenér i to v roce 2004. Ale to letošní se s těmi předešlými nedá vůbec srovnávat,“ říká před čtvrtečním bojem o semifinále s Finy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimír Růžička během utkání se Švýcary.

Článek
Fotogalerie

Jaromír Jágr odstoupil ze zápasu se Švýcary už po svém druhém střídání. Máte teď, bezprostředně po zápase, zprávy, jak na tom je zdravotně?

Nemůžu říct, vyjádří se až doktoři. Uvidíme ve středu a ve čtvrtek.

Vy jste optimista, že ve čtvrtek nebude chybět:

Nevím. Věřím ale, že bude v pořádku.

Bylo by velkou komplikací, kdyby proti Finům nemohl nastoupit?

Teď to neřeším. Hrajeme až ve čtvrtek.

Kvůli brzkému odchodu Jágra do kabin jste už v první třetině musel pozměnit složení útočných řad. Narušilo vám to plány?

Vůbec s tím nemám problém. Vždyť i v třetí třetině jsme lajny znovu zamíchali, chtěli jsme to proházet. Tak jsem dal Červuse (Červenku) do první lajny. Sázeli jsme na oživení, které by mohlo pomoct. Ale formace můžeme měnit pořád. Někdy to máte tak, že do složení nemusíte sahat, jenže jindy vám to zase nesedí, tak do toho sáhnete.

Za poslední čtyři zápasy jste inkasovali jen čtyři góly. Jste už tedy s obrannou hrou spokojenější?

Na můj vkus v ní pořád vyrábíme velké množství chyb, takových jednoduchých. Když defenzivu nezlepšíme, budeme s tím mít ve čtvrtfinále obrovské problémy.

Máte pro to vysvětlení? Můžou být hráči pořád nervózní z vyprodané haly?

Nervozita v sedmém zápase turnaje? To asi ne...

Tak jak do hráčů dostat, aby se chyb vyvarovali?

Není to vůbec jednoduché. Na zápas přijde 17 tisíc lidí a všichni mají očekávání, že musíme vyhrávat. Hráči samozřejmě vnímají, že jsou fanoušci neskuteční. Ale taky jim odskakují jednoduché puky. Prostě hrát mistrovství doma je něco jiného. Jako hráč pamatuju mistrovství 1985, jako trenér i to v roce 2004. Ale to letošní se s těmi předešlými nedá vůbec srovnávat.

Proč?

Protože naše fanoušky přirovnám k těm brazilským ve fotbale.

V jakém smyslu?

Obrovsky to prožívají. Mnohem víc, než dřívější domácí mistrovství. A pro hráče na ledě to pak z tohoto pohledu není jednoduché. Vždyť každý z trenérů jiných nároďáků na tiskovce říká, jaká je tu neskutečná atmosféra. Nepamatuju tiskovku v Německu (na MS 2010), kde by někdo vyprávěl o takové kulise. Je to zkrátka neskutečný, to jsem nezažil.

Tak přece může hráče podpora fanoušků svazovat...

Asi jo... Možná se trošku smějeme, že jsou hráči v sedmém zápase nervózní, ale hrajete doma a nikdo nechce zklamat. Není to jednoduchý. Já jsem s tím trošku počítal, proto jsem chtěl vybrat zkušenější hráče. Není to žádná sranda. Zdá se mi, že na hráčích nervozita pořád trošku je.

Jak se s tlakem vyprodané arény vypořádáváte vy?

Docela normálně.

Pojďme ke čtvrtfinále, kde vám stojí v cestě Finové. Jak jste přijal, že to jsou právě oni?

Je mi to jedno, soupeře si nevybíráme. Finy si rozebereme, máme na ně pozorovatele, kteří je na mistrovství sledovali. Víme, že nás čeká velice těžký soupeř, který dobře brání. Sedneme si a rozebereme to, máme na to celý den. Musíme se co nejlíp připravit, protože nás čeká strašně těžký utkání. Je třeba hrát dobře odzadu.

A taky vymyslet plán na Pekku Rinneho, který chytá ve skvělé formě...

Je vynikající. Pokud nebudeme chodit před branku, tak nás Rinne vychytá jako vloni (v semifinále MS udržel Rinne proti českému týmu čisté konto). Musíme cpát všechno před branku, chodit na dorážky, aby puk neviděl. Když ho vidí, tak to chytí. Dokazuje, že je suverénně nejlepším gólmanem na mistrovství.

Budete čerpat i ze dvou vzájemných zápasů před MS, v nichž jste Finy ve Znojmě i Brně porazili?

Bude to úplně něco jiného. Ale očekáváme, že Finové budou dobře bránit a vyrážet do nebezpečných protiútoků. Musíme si to pohlídat.

Dnešní podvečerní trénink jste zrušili. Chcete hráčům dopřát po náročném programu den volna?

Právě, sedm zápasů ve skupině nám dalo docela zabrat a potřebujeme si malinko odpočinout.

Postoupí čeští hokejisté přes Finsko do semifinále mistrovství světa?
Ano
74,7 %
Ne
25,3 %
Celkem hlasovalo 103836 čtenářů.

Reklama

Související témata: