Hlavní obsah

Moje nájezdy? S brankáři hraju hru nervů, říká Voráček a radí, jak na Rinneho

Praha

Dvě odlišná zakončení, dva góly. Kapitán české hokejové reprezentace Jakub Voráček je v samostatných nájezdech na domácím mistrovství světa zatím stoprocentní. I díky parádně provedené exekuci ryšavého útočníka udolal národní tým urputně bránící Švýcary 2:1 a příjemně se naladil na klíčové čtvrtfinále proti Finsku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jakub Voráček proměňuje svůj nájezd proti Švýcarům.

Článek
Fotogalerie

Proti Švédům jste v samostatných nájezdech vystřelil k tyči, proti Švýcarům zase zkusil bekhendový blafák. V obou případech jste byl úspěšný. Věděl jste dopředu, co proti Berrovi uděláte?

Najel jsem si ze strany a tam je vždy důležité, abych počkal na gólmana, co udělá. Já si zpomalím a čekám, až mi zajede do brankoviště. Když se hne, tak dělám kličku. Když nehne, zkouším střílet. Je to hra nervů, kdo se pohne první. Berra padl na zem, tak jsem to zkusil do bekhendu a vyšlo to.

Posílí vyhrané nájezdy proti Švýcarům vaši psychiku? I ve čtvrtfinále mohou rozhodovat o postupu...

Stoprocentně, my jsme v Německu díky nim získali zlato, protože jsme dvakrát vyhráli nájezdy. Doufejme ale, že Finy porazíme v základní hrací době.

Švýcaři urputně bránili. Jak těžké bylo se proti nim prosadit?

Hráli výborně dozadu. Když jsme se dostali k nim do pásma, výborně vyplňovali lajny. Útočníci dobře blokovali naše střely, ze shora to vypadá, že tam volný prostor k bráně byl, ale z ledu se puk k bráně kolikrát nedal vůbec dostat. Hráli i výtečně oslabení. Museli jsme si dát jednu extra přihrávku navíc, protože to na tu střelu nebylo.

Jak moc vás poznamenalo, že během první třetiny odstoupil z utkání Jaromír Jágr?

Jarda je jeden z nejlepších hráčů našeho týmu na tomto turnaji. Předváděl to v každém zápase. Je to nepříjemné, je to ztráta, protože má ohromnou sílu dopředu. Utahá beky. I když nedá gól, nebo neboduje, tak ti obránci jsou ve třetí třetině unavení, protože hrát proti němu jeden na jednoho není nic jednoduchého. Samozřejmě, že nám chyběl, ale zůstali jsme trpěliví a vyhráli jsme zápas.

Finové na vás vyrukují rovněž s vynikající defenzivou, jejich kvalita směrem dopředu bude ještě větší než u Švýcarů. Bude to hodně těžký zápas...

Určitě. Čtyři zápasy za sebou nedostali na turnaji gól. Mají jednoho z nejlepších brankářů na světě. Když ale chcete vyhrát turnaj, musíte porazit všechny.

Jakou bilanci máte proti Rinnemu v NHL?

Loni jsem mu dal gól z nájezdu, ale jak to mám při hře pět na pět, to si nepamatuji.

Jak překonat Pekku Rinneho? Jak na něj vyzrát? Co bude důležité?

Musíme mít neustále hráče před bránou, tlačit se do brány. Všechny puky se do ní snažit dostat. Čím víc toho na bránu půjde, tím větší máme šanci, že dáme gól.

Na tomto turnaji inkasujete v zápasech gól většinou vždy jako první. Finové mají výbornou obranu, bylo by proti nim velmi náročné otáčet stav. Co udělat proto, abyste v utkání skórovali jako první?

Chce to trpělivost. Proti Švýcarům jsme měli v první třetině čtyři vyloučené hráče. To taky nepomůže. Někteří hráči tím pádem hrají hodně, někteří skoro vůbec. Těžké se do toho utkání dostat. Takže hrát co nejvíc pět na pět a být trpěliví.

Ve čtvrtfinále budete pod velkým tlakem. Jak se od něj oprostit?

Bydlíme v Selském Dvoře, kde jsme trochu odříznutí. Kluci jsou na hotelu po celou dobu. Všichni regenerují. Potřebujeme načerpat síly, dáme zítra na hotelu společnou večeři a půjdeme na čtvrtfinále.

Postoupí čeští hokejisté přes Finsko do semifinále mistrovství světa?
Ano
74,7 %
Ne
25,3 %
Celkem hlasovalo 103836 čtenářů.

Reklama

Související témata: