Hlavní obsah

Takovým chybám nemůžu uvěřit, mělo by se hrát fair play! tepal finský kouč rozhodčí

Praha

Naštvání a zloba z něj přímo čišely. Nerozčiloval ho výkon svých svěřenců, pro něž mistrovství světa čtvrtfinálovou prohrou 3:5 skončilo, natožpak česká reprezentace, které upřímně poblahopřál k postupu mezi nejlepší kvartet. Kouče finských hokejistů Kariho Jalonena vytočil výkon ruských arbitrů Konstantina Olenina a Romana Gofmana. Ti podle pětapadesátiletého stratéga svými chybnými verdikty ve druhé třetině utkání ovlivnili.

Foto: David W Cerny, Reuters

Vytočený kouč finské hokejové reprezentace Kari Jalonen během čtvrtfinále MS proti českému týmu.

Článek

„Na své hráče jsem opravdu hrdý, do čtvrtfinálového zápasu i do celého turnaje dali všechno. Na druhou stranu musím zmínit něco, co nemá nic společného s českým týmem, ale s rozhodčími. Ti udělali ve druhé třetině tři obrovské chyby a já nemůžu uvěřit, že tyhle momenty mohou nastat na takovéto úrovni," říkal Jalonen na pozápasové tiskové konferenci vyrovnaným hlasem, ale jasně na něm bylo patrné, jak mu ruská dvojice hlavních sudí hnula žlučí.

První moment nastal ve 34. minutě při české klasické přesilovce. „Před gólem na 2:2 pan Erat vytrhnul hokejku Kemppainenovi, za což měl být vyloučen. Jenže místo toho jsme v oslabení inkasovali my," narážel na situaci před Jágrovou trefou. A opakované záběry mu dávaly zapravdu, Erat totiž finskému útočníkovi skutečně v situaci mimo souboj o kotouč hůl vyseknul z rukou.

Podruhé se čertil Jalonen neoprávněně

O padesát vteřin později nastala druhá událost, s níž Jalonen nebyl spokojen. „Potom za stavu 2:2 dáme gól, který není uznán, a ještě je vyloučený Kontiola. Taktéž špatné rozhodnutí," čertil se Jalonen, jenže tentokrát neoprávněně. Kontiola totiž chvilinku před gólem fauloval při hře ve čtyřech na obou stranách Jordána, a tak šli Finové do tří. „Koukal jsem se na tuhle situaci hned o přestávce na videu a na našeho hráče tam byl jasný krosček. Myslím, že rozhodčí udělali správně," oponoval trenér české reprezentace Vladimír Růžička.

V následném oslabení inkasovali Finové z hole Jana Kováře potřetí. „Zase chyba, protože gólu předcházelo sekání na našeho gólmana," uzavřel Jalonen svůj výčet rozhodcovských přehmatů.

„Jak jsem řekl, neviním české hráče, ti s tím nemají nic společného. Je to o rozhodčích. Ať už pocházejí odkudkoliv, mělo by to být fair play. Byli jsme na šampionátu poškozeni třikrát po sobě - s Běloruskem, s Ruskem a teď zase. To už je pro naše hráče a celý finský tým až moc," jen těžko skousával Jalonen verdikty arbitrů.

Reklama

Související témata: