Hlavní obsah

Poklony pro Jágra. Hraje neskutečně, je lepší než na loňském MS, tvrdí Růžička

Praha

Pro všechny účastníky vyřazovací fáze mistrovství světa v Praze a Ostravě to byl klíčový duel. A česká hokejová reprezentace se na den D přichystala opravdu znamenitě. Přestože ve čtvrtfinálovém střetnutí s Finy prohrávala, dokázala před fantastickými diváky skóre obrátit a díky Jágrově gólu v samotném závěru nakonec nepříjemně bránící Seveřany zlomit. Trenér Vladimír Růžička po výhře 5:3 a postupu domácího výběru mezi nejlepší čtyři celky turnaje nešetřil na adresu svých svěřenců chválou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimír Růžička během MS.

Článek

Fanoušci při čtvrtfinále

Veledůležitý zápas na světovém šampionátu jste úspěšně zvládli. Jak čtvrtfinále s Finskem hodnotíte?

Měli jsme vynikající vstup do zápasu, dobře forčekovali, nepustili soupeře k ničemu. Bohužel ta první třetina dopadla tak, jak dopadla. Dostali jsme hodně zbytečný gól. Udělali jsme tři nebo čtyři chyby a inkasovali branku na 1:1. Finové žili a po přestávce nám dali i druhý gól. Ve druhé třetině se nám povedly přesilovky, díky nimž jsme otočili stav. Začátek třetí třetiny nebyl z naší strany dobrý, Jágr ale v závěru rozhodl.

Finský kouč Kari Jalonen si po utkání hodně stěžoval na rozhodčí. Podle jeho názoru se dopustili tří velkých chyb, které duel ovlivnily. Překvapily vás jeho výroky?

Neřeším to. Ale koukal jsem na ten neuznaný gól a tam nebylo co řešit. Fin našeho hráče krosčekoval a ten pak spadl na brankáře. Sudí to odpískali dobře. Finové dobře bránili, ale myslím si, že hráli hodně nečistě. Půl minuty tam drželi Romana Červenku a rozhodčí na to koukal. Na druhou stranu, sudí to nechávali hrát, moc nepískali, moc se do toho nemontovali.

Co říkáte na výkon Jaromíra Jágra? Hrál velmi důležitou roli v přesilovkách, nakonec vstřelil v 56. minutě i vítězný gól...

Hraje v první přesilovkové pětce, kde jsou všichni důležití. Ale samozřejmě si ho víc hlídají. Bylo důležité, že dal gól na 2:2. Hraje neskutečně dobře, hrozně bojuje. Pro ty kluky je to strašnej tahák, když ho vidí na tom ledě. Oni tam potom taky nechají všechno. Dneska to ukázali, hráli fantasticky. Bojovali a makali.

Je podle vás Jágr ještě ve větší formě než na loňském MS v Bělorusku?

Já si myslím, že ano. Jde mu to, má velkou pohodu, což jsem si před začátkem šampionátu přál. Dělali jsme vše pro to, abychom ho do ní dostali. Když ji má, hraje úžasně a mužstvu to může hodně pomoct. Samozřejmě potřebuje k tomu dalších dvacet hráčů, kteří pracují a jsou hodně pohromadě. Jarda je takovej jejich táta.

Co říkáte na ostatní hráče? Vypadalo to, že si řada z nich nejlepší výkon schovala na nejdůležitější zápas turnaje. Souhlasíte?

Čtvrtfinále odehráli bombasticky. Hlavně první třetina byla neskutečná. Makali, bojovali, bruslili, měli vynikající pohyb. Škoda, že se nám nepodařilo dát dva tři góly, ale ten jejich brankář je výbornej.

Jak se vám líbil v brance Ondřej Pavelec?

Jsem rád, že Ondra v důležitých momentech mužstvo podržel. Je to vynikající brankář. Nechytalo se mu jednoduše, protože třeba v první třetině se hrálo na jednu bránu. Pak se dostal soupeř do šance a dával to do prázdné.

Jak se vám zamlouvala atmosféra v O2 areně?

Fanoušci jsou neskuteční. Je to obrovská podpora pro ty kluky, i díky nim ti hráči lezou na ledě po čtyřech.

Kdo postoupí ze souboje ČR - Kanada do boje o zlato?
Česko
76,9 %
Kanada
23,1 %
Celkem hlasovalo 122313 čtenářů.

Reklama

Související témata: