Hlavní obsah

Nesmíme fňukat. Ve hře je stále medaile a my ji chceme urvat, burcuje tým Růžička

Praha

S velmi silnou Kanadou bojovali statečně, v úvodu utkání protivníka zaskočili, přesto rozjetý výběr Javorového listu nezastavili. Na smutek ale není čas. Čeští hokejisté se musejí rychle oklepat, po sobotní porážce 0:2 sice na zlato na domácím mistrovství světa nedosáhnou, ve hře je však cenný bronz. Již za pár hodin se o něj utkají s USA. "Musíme zvednout hlavy. Máme pořád šanci na medaili a chceme ji vybojovat," říká trenér národního týmu Vladimír Růžička.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Vladimír Růžička (vpravo) a jeho asistent Ondřej Weissmann během semifinále s Kanadou.

Článek

Lámal se semifinálový zápas s Kanadou hned v jeho úvodu? Vytvořili jste si v něm několik velkých šancí, ale gól nedali...

Bylo mi trochu jasné, že pokud nedáme branku, tak to bude těžký. Udělali jsme pak hrubou chybu, z níž padl gól. Soupeř se uklidnil a hrál dobře. Chtěli jsme se vrátit do zápasu, ale nešlo nám to. Kanada nás pak ve třetině motala, Ondra Pavelec ale chytal výborně. Kanada je silná, věděli jsme to, ale porazit se dala.

Kde se stala chyba před prvním inkasovaným gólem?

Náš bek (Kolář) vyrazil někam k druhému mantinelu, úplně nepochopitelně. Zase musím říct, že ti hráči ohromně bojovali a ty chyby pak přijdou.

Rozhodčí v závěru druhé třetiny neuznali gól Michalu Jordánovi. Nakopla by mužstvo branka do šatny?

Asi možná jo, ale neplatil. Neřešili jsme to, rozhodčí ukázali, že jsme měli hráče v brankovišti.

Kanadu jste v úvodu překvapili velkou aktivitou. Rychlý gól by vás určitě hodně povzbudil, že?

Začali jsme aktivně. Kanada vyhazovala puky, dostala se trochu pod tlak. Jenže jsme gól nedali a naopak sami inkasovali. Vstřelený gól by nás nakopl a zvednul. Šli jsme do většího risku než ostatní týmy, které proti ní hrály. Ty jen čekaly a pak dostaly nálože. Jen mě akorát mrzí, že se třeba dostaneme mezi kruhy a ještě pořád volíme nějakou přihrávku do strany místo toho, abychom to napálili do brány. Mužstvo ale ukázalo charakter, velkou bojovnost, jenže Kanada má prostě kvalitu. Nevím, kdy jsem ji na mistrovství světa takhle viděl hrát. My jsme vstřelili na turnaji skoro polovinu gólů co oni.

Co jste říkal na výkon Tomáše Plekance?

Vynikající! Hrál velice dobře. Je to neskutečný hráč. Je to profík, v sobotu přiletěl, v neděli šel hrát. Mám dojem, že měl nejvíc střel na branku z našeho týmu.

Jak těžké bude mužstvo připravit na nedělní duel o bronz? Zklamání je velké...

Říkal jsem klukům, že teď musíme zvednout hlavy. Musíme do toho jít a urvat medaili. Nesmíme fňukat, že jsme prohráli. Je potřeba přijmout porážku, zápas s Kanadou už nikdo nevrátí. Máme den na to, abychom se na utkání připravili. Bude opět těžké, ale chceme zabojovat a získat medaili.

Bude to v nedělním zápase hlavně o vůli?

Ano a také o tom, abychom se v hlavách vrátili zpět do turnaje, který ještě pokračuje. Abychom si uvědomili, že máme ještě pořád šanci zabojovat o medaili, i když jsme malinko všichni doufali v to, že by ten zápas zítra mohl být o zlato. Bude sice o bronz, ale pořád je to medaile. V téhle konkurenci je každá medaile cenná.

V zápase o bronz narazíte na Spojené státy americké. Očekáváte hodně náročné střetnutí?

Američané ukázali, že budou silným soupeřem. Výsledek je pro ně krutý, byl to vyrovnaný zápas. Po jeho většinu hráli výborně a měli řadu šancí. Rusové rozhodli až v poslední třetině.

V čem vidíte největší sílu USA?

Jejich silné stránky vyplývají z toho, že jde o mladé a agresivní mužstvo. Musíme se připravit především na to, že jsou rychlí a mají vynikající pohyb. Na celém turnaji výborně chytá brankář Hellebuyck.

Porazí čeští hokejisté tým USA a získají na MS bronz?
Ano
83,8 %
Ne
16,2 %
Celkem hlasovalo 28254 čtenářů.

Reklama

Související témata: