Hlavní obsah

Hokejisty Švédska posílí na MS Ekholm a Forsberg z Nashvillu

Stockholm

Hokejisté Švédska mohou pro mistrovství světa v Praze a Ostravě počítat z NHL i s obráncem Mattiasem Ekholmem a útočníkem Filipem Forsbergem z Nashvillu, který vypadl v prvním kole Stanleyova poháru s Chicagem. Kouč Pär Marts tak už má z prestižní zámořské soutěže k dispozici dvanáct hráčů. Švédové budou v pátek od 20:15 prvním soupeřem českých hokejistů v základní skupině A v pražské O2 areně.

Foto: Mark Humphrey, ČTK/AP

Filip Forsberg z Nashvillu posílí na MS Švédy.

Článek

K dispozici mají Švédové z NHL také gólmana Jonase Enrotha z Dallasu, beky Olivera Ekmana-Larssona z Arizony, Johana Klingberga z Dallasu a Oscara Klefboma z Edmontonu a útočníky Antona Landera rovněž z Edmontonu, Joakima Lindströma z Toronta, Eliase Lindholma s Viktorem Rastem z Caroliny, Jacoba Josefsona z New Jersey i Louiho Erikssona z Bostonu.

Čtyřiadvacetiletý Ekholm se představí na mistrovství světa podruhé, debutoval loni v Minsku, kde získali Švédové bronz. V dresu Nashvillu si v této sezoně připsal v 86 zápasech včetně play off 19 bodů za osm branek a 11 asistencí.

O čtyři roky mladšího Forsberga čeká na velké mezinárodní akci premiéra. S 63 body za 26 gólů a 37 přihrávek z 82 zápasů byl třetím nejproduktivnějším nováčkem uplynulé sezony NHL, v šesti zápasech play off přidal čtyři góly a dvě asistence.

Švédové mají aktuálně v kádru 26 hráčů. Tým opustili po generálce s Ruskem na konci minulého týdne brankáři Joel Lassinantti z Luley, Fredrik Petterson Wentzel z Färjestadu, obránce Niclas Andersén z Brynäs a forvardi Per Aslund z Färjestadu, Marcus Sörensen z Djurgaardenu a Andre Petersson z Soči z KHL.

Nově se naopak zařadili gólmani Markus Svensson ze Skelleftey, Anders Nilsson s útočníkem Oscarem Möllerem z Kazaně, další forvard Jammie Ericsson z Petrohradu a zápasy Euro Hockey Tour také ještě nehrál Eriksson z Bostonu.

Osm hráčů má zlato ze světového šampionátu z roku 2013, Enroth, Loui Eriksson, Jimmie Ericsson, obránci Staffan Kronwall a Johan Fransson a útočníci Simon Hjalmarsson, Joel Lundqvist a Nicklas Danielsson. Enroth, Loui Eriksson a Jimmie Ericsson byli také u stříbra z olympijských her loni v Soči, kde se přestavil i Ekman-Larsson.

Na minulém šampionátu v Minsku získali bronz Nilsson, Ekholm, Fransson, Simon Hjalmarsson, Danielsson, Joel Lundqvist, Jammie Ericsson, dále beci Daniel Rahimi a Jonas Ahnelöv a forvardi Joakim Lindström, Mattias Sjögren a Oscar Möller. Joel Lundqvist je i mistrem světa z roku 2006. Danielsson může zavzpomínat v Praze na působení v dresu Lva Praha v KHL v sezónách 2012/13 a 2013/14.

Nominace hokejistů Švédska na mistrovství světa v Praze a Ostravě (1.-17. května):
Brankáři: Markus Svensson (Skelleftea), Jhonas Enroth (Dallas/NHL), Anders Nilsson (Kazaň/KHL),
obránci: Jonas Ahnelöv (MODO Hockey), Daniel Rahimi (Linköping), Johan Fransson (Rapperswill-Jona/Švýc.), Staffan Kronwall (Jaroslavl/KHL), Oliver Ekman-Larsson (Arizona/NHL), Johan Klingberg (Dallas/NHL), Oscar Klefbom (Edmonton/NHL), Mattias Ekholm (Nashville/NHL),
útočníci: Elias Lindholm, Viktor Rast (oba Carolina/NHL), Martin Johansson (Örebro), Joel Lundqvist (Frölunda), Mattias Sjögren (Linköping), Jammie Ericsson (Petrohrad/KHL), Oscar Möller (Kazaň), Andreas Thuresson (Čerepovec/KHL), Nicklas Danielsson (Rapperswil-Jona/Švýc.), Simon Hjalmarsson (CSKA Moskva/KHL), Loui Eriksson (Boston/NHL), Filip Forsberg (Nashville/NHL), Joakim Lindström (Toronto/NHL), Anton Lander (Edmonton/NHL), Jacob Josefson (New Jersey/NHL).

Reklama

Související témata: