Hlavní obsah

Ničuškin z Dallasu se do nominace Ruska na MS nedostal. Znarok má sedm jmen z NHL

Moskva

Útočník Valerij Ničuškin z Dallasu a Jegor Averin z Jaroslavle jako poslední vypadli z kádru hokejistů Ruska pro mistrovství světa. Kouč Oleg Znarok tak má v týmu sedm posil z NHL. Do dějiště turnaje odletělo 23 hráčů a až v Česku se připojí čerstvé posily z prvního kola play off: útočníci Jevgenij Malkin z Pittsburghu, Nikolaj Kuljomin z New Yorku Islanders a Vladimir Tarasenko ze St. Louis.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Hotelový a sportovní komplex Buly Aréna v Kravařích na Opavsku bude hostit ruskou hokejovou reprezentaci, která hraje zápasy v základní skupině v Ostravě.

Článek

Další čtyři hráči z NHL - brankáři Anton Chudobin z Caroliny, Sergej Bobrovskij s útočníkem Arťomem Anisimovem z Columbusu a bek Dmitrij Kulikov - už stejně jako vyřazený Ničuškin absolvovali se sbornou závěr přípravy na šampionát.

Znarok sází na podobný tým, s kterým loni získal zlato v Minsku. Má z něj k dispozici hned šestnáct hráčů. V kádru byli gólmani Bobrovskij s Chudobinem a beci Anton Bělov, Maxim Čudinov, Jevgenij Medveděv a Jegor Jakovlev. V útoku se podíleli na úspěchu Anisimov, Kuljomin, Malkin, Jevgenij Dadonov, Andrej Loktionov, Sergej Plotnikov, Vadim Šipačov, Sergej Širokov, Viktor Tichonov a Danis Zaripov.

Zaripov má na kontě už tři triumfy, byl u nich také v letech 2008 a 2009. Vzpomínat na tehdejší úspěchy může se současným kapitánem Iljou Kovalčukem i spoluhráčem z Magnitogorsku Sergejem Mozjakinem. Zlato z roku 2012 z Helsinek zase mají Medveděv, Kuljomin, Malkin a Širokov. Tam nechyběli ani gólman Konstantin Barulin a obránce Jevgenij Birjukov.

Šest členů současného kádru bylo u finálové porážky na MS 2010 v Kolíně nad Rýnem s Českou republikou. Tehdejší porážku 1:2 museli strávit Kovalčuk, Malkin, Mozjakin, Kuljomin, Anisimov i obránce Dmitrij Kulikov.

Rusové vstoupí do MS v pátek ve 20:15 zápasem proti Norsku, pak se v základní skupině B v Ostravě utkají se Slovinskem, USA, Dánskem, Běloruskem, Slovenskem a Finskem. V přípravě sehráli v Euro Hockey Challenge dvojzápasy v Německu (3:0 a 3:2 po samostatných nájezdech), ve Švýcarsku (4:3 v prodloužení, 2:3 po nájezdech) a v Euro Hockey Tour ve Finsku (0:3 a 2:4) a se Švédskem (4:5 a 2:3 v prodloužení).

Nominace hokejistů Ruska na MS v Praze a Ostravě:
Brankáři:
Konstantin Barulin (Omsk/KHL)
Sergej Bobrovskij (Columbus/NHL)
Anton Chudobin (Carolina/NHL)
Obránci:
Anton Bělov
Maxim Čudinov (oba Petrohrad/KHL)
Viktor Antipin
Jevgenij Birjukov (oba Magnitogorsk/KHL)
Michail Grigorjev (Nižnij Novgorod/KHL)
Jegor Jakovlev (Jaroslavl/KHL)
Jevgenij Medveděv (Kazaň/KHL)
Andrej Mironov (Dynamo Moskva/KHL)
Dmitrij Kulikov (Florida/NHL)
Útočníci:
Ilja Kovalčuk
Vadim Šipačov
Jevgenij Dadonov
Artěmij Panarin
Viktor Tichonov (všichni Petrohrad/KHL)
Andrej Loktionov
Sergej Plotnikov (oba Jaroslavl/KHL)
Sergej Mozjakin
Danis Zaripov (oba Magnitogorsk/KHL)
Sergej Širokov (Omsk/KHL)
Arťom Anisimov (Columbus/NHL)
Jevgenij Malkin (Pittsburgh/NHL)
Nikolaj Kuljomin (NY Islanders/NHL)
Vladimir Tarasenko (St. Louis/NHL)

Reklama

Související témata: