Hlavní obsah

Crosby poprvé trénoval v Praze a chce do Triple Gold Clubu

Praha

Hvězdný kanadský útočník Sidney Crosby si po dnešním příletu týmu z Vídně poprvé zatrénoval v dějišti turnaje v pražské O2 areně a už se těší na boj o poslední velký triumf, který mu chybí ve sbírce. Dvojnásobný olympijský vítěz a držitel prstenu za vítězství ve Stanleyově poháru s Pittsburghem z roku 2009 se v případě zisku zlata stane 26. členem Triple Gold Clubu v kategorii hráčů.

Foto: Keith Srakocic, ČTK/AP

Útočník Pittsburghu Sidney Crosby posílil Kanadu na MS

Článek

"Je to samozřejmě výzva. Bylo by skvělé se tam dostat. Není to snadné. To je taky důvod, proč to dokázalo jen několik hráčů," řekl Crosby novinářům v rozhovoru po dnešním prvním tréninku v Praze. Je jediný, kdo může vybranou společnost na šampionátu rozšířit.

Kapitán loňských olympijských vítězů ze Soči, který pod pěti kruhy triumfoval i v roce 2010 doma ve Vancouveru, je přesvědčen o síle kanadského výběru. "Máme hodně hráčů, kteří umí dát gól. Nejdůležitější na těchto turnajích ale je, abychom se každý den zlepšovali a byli jsme si jistí, že hrajeme dobře jako tým. Bude tady proti nám hrát řada skvělých celků," uvedl Crosby.

Pro Jágra má jen slova uznání

V pondělí večer čeká Kanadu duel s českým týmem a Crosby svede poprvé na mezinárodní scéně souboj s Jaromírem Jágrem, který patřil k ikonám Pittsburghu před jeho érou. Pro výkonnost třiačtyřicetileté současné opory Floridy a čtvrtého nejproduktivnějšího hráče historie NHL má jen slova uznání.

"Nevím, jak to dělá. Je stále produktivní, v každém zápase je pořád platný. Nejsem překvapený, že pořád hraje, když předvádí takové výkony. Je to neuvěřitelné," poklonil se Crosby Jágrově hokejové dlouhověkosti.

Po vyřazení v prvním kole Stanleyova poháru s New York Rangers přivítal, že si může prodloužit sezónu v dresu Kanady. "Stalo se mi málokdy, že jsem skončil sezónu brzy a zároveň jsme byl zdravý. Teď jsem se cítil v pořádku. Nechtěl jsem končit sezónu. Reprezentovat Kanadu je vždy velká výzva a byl jsem rád, že jsem měl možnost přijet," naznačil Crosby, že neměl těžké rozhodování i přes zklamání z konce klubové sezóny.

"Je pokaždé skvělé reprezentovat svou zemi. Mistrovství světa je skvělý turnaj, bude tu velká konkurence a těším se na naši partu hráčů. Máme hodně talentu a rychlosti. Musíme si jen zvyknout na větší kluziště a rychle se přizpůsobit. Máme tu ale hodně skvělých hráčů," řekl dvojnásobný držitel Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče NHL a trojnásobný vítěz Ted Lindsay Award pro nejlepšího hráče podle Hráčské asociace NHLPA.

Ladí souhru s Girouxem

Na tréninku ladil Crosby souhru s Claudem Girouxem, s kterým se dostává v NHL do konfliktů při soubojích pensylvánských rivalů Pittsburghu a Philadelphie. "To je na hokeji zábavné. Bojujete proti sobě, je tam velká rivalita a pak se objevíte ve stejném týmu a snažíte se spolu vyhrát. Až se vrátíme, všechno se zase vrátí do normálu. Ale teď máme stejný cíl," usmíval se Crosby.

Na velké mezinárodní akci se v dresu Kanady přestaví teprve počtvrté. Vedle dvou olympiád má na kontě ještě start na světovém šampionátu v roce 2006 v Rize. "Byl jsem tehdy nováček v NHL. Pamatuji si, že to byla skvělá zkušenost hrát v mužstvu s hráči, jako je Brendan Shanahan, který byl tehdy kapitán," vybavil si dvojnásobný držitel Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče NHL.

Těší se na Hrdela

Tehdy po skončení turnaje, na kterém Kanada skončila čtvrtá, zavítal poprvé do Prahy. Navštívil kamaráda z působení v juniorské QJMHL v Rimouski Zbyňka Hrdela. "Chtěl jsem ho vidět. Byla to tehdy skvělá příležitost ho navštívit v jeho rodném městě v Milevsku a podívat se, kde žije. Bylo to super, skvělé město," zavzpomínal Crosby.

Během mistrovství světa se opět potkají, což kanadskou superhvězdu těší. "Chvilku jsme spolu mluvili, ale jinak se k tomu moc často nedostaneme. Bude skvělé ho zase vidět. Je to dlouhá doba, co jsme spolu hráli. Těším se, že se zase se Zbyňkem a jeho rodinu potkáme," dodal Crosby.

Reklama

Související témata: