Hlavní obsah

Dánsko - Finsko 0:3Finové na MS poprvé vyhráli, v severském derby porazili Dány

MinutaMin. Tým Hráč Akce
28. Jokinen 0 : 1
29. Pesonen 0 : 2
36. Barkov 0 : 3
Záznam online reportáže

Ostrava

Hokejisté Finska získali v základní skupině mistrovství světa v Ostravě první body, když porazili Dánsko 3:0. Tým Suomi se však oklepal z úvodní vysoké prohry s USA (1:5) až ve druhé části, v níž třemi góly rozhodl o vítězství. Útočník Jussi Jokinen si připsal vítězný gól a navrch asistenci, čisté konto vychytal Pekka Rinne.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Juhamatti Aaltonen z Finska (vlevo) a Jesper Jensen z Dánska v utkání MS skupiny B v Ostravě.

Článek

Finové si brzy vynutili přesilovku, v níž prověřil Dahma v dánské brance zadák Lindell. Další větší hrozba se strany favorita přišla znovu až s početní výhodou, jenže Pesonen ani na několik pokusů nedostal kotouč za Dahmova záda. Když už to v 17. minutě dokázal Donskoi, zastavila jeho ránu horní tyč.

Herní i drtivá střelecká převaha Finů, kteří za prvních 40 minut hry přestříleli rivala 33:6, přinesla ovoce v druhé části. Komarov sice svou šanci spálil, ale v 28. minutě tečoval Salmelovo nahození od modré čáry ve vzduchu Jokinen, a přestože si musel počkat dlouhé minuty na potvrzení od videorozhodčího, mohl slavit první gól.

Více jako kdyby během nečekané pauzy ztuhli Dánové a za 71 vteřin inkasovali znovu z Pesonenovy hole. Ve snaze o navýšení náskoku pak neuspěli Kemppainen a Aaltonen, ale potom Finy přece jen definitivně uklidnil další povedenou tečí Barkov a bylo zřejmé, že Dánové nenajdou síly na zvrat.

Ve třetí třetině si Finové již zápas pohlídali. V 51. minutě byli přesto Dánové blízko alespoň čestnému úspěchu, když zkusil štěstí parádní ranou přes obránce Jakobsen, rozezvučel však jen horní tyčku.

Mistrovství světa v hokeji:
Skupina B (Ostrava):
Dánsko - Finsko 0:3 (0:0, 0:3, 0:0)
Branky a nahrávky: 28. J. Jokinen (Salmela, Donskoi), 29. Pesonen (Louhivaara, Kemppainen), 36. Barkov (Lindell, J. Jokinen). Rozhodčí: Nord (Švéd.), Wehrli (Švýc.) - Schrader (Něm.), Semjonov (Est.). Vyloučení: 4:1. Bez využití. Diváci: 8353.
Dánsko: Dahm - O. Lauridsen, Nielsen, J. B. Jensen, Kristensen, Boedker, M. Lauridsen - Hardt, Jakobsen, Madsen - Storm, J. Jensen, Bjorkstrand - Spelling, Green, Hansen - A. Poulsen, Staal, od 21. navíc Starkov. Trenér: Jan Karlsson.
Finsko: Rinne - Lepistö, Hietanen, Lindell, Salmela, Ohtamaa, Jaakola, Jokipakka, Mäntylä - T. Ruutu, Kontiola, Aaltonen - Barkov, J. Jokinen, Donskoi - Immonen, Pihlström, Komarov - Pesonen, Louhivaara, Kemppainen. Trenér: Kari Jalonen.

Reklama

Související témata: